Županija

ŽUPAN O UPU BOSANKA: Pritisci neće imati nikakav učinak!

ŽUPAN O UPU BOSANKA: Pritisci neće imati nikakav učinak!

Župan Nikola Dobroslavić i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb održali su danas konferenciju za novinare o prijedlogu mišljenje Zavoda za prostorno uređenje DNŽ o prijedlogu UPU Bosanka.

– Da bi neki UPU išao na izglasavanje u predstavničko tijelo mora dobiti pozitivno mišljenje o usuglašenosti s važećim prostornim planovima višeg reda. Tu ocjenu daje županijski Zavod za prostorno uređenje. Zavod je utvrdio kao i u postupku koji je provođen prošle godine, da UPU nije usuglašen s planovima višeg reda. To je Zavod morao obaviti stručno i savjesno.
Nažalost, pritisaka je bilo od strane investitora koji na području Bosanke planira realizirati projekt stambenih zgrada. Pritisci očito ne prestaju, a čini se da se povećavaju. No oni nemaju nikakvog učinka jer Zavod mora raditi po zakonu i po pravilima struke.

Zavod godišnje ima 10-ak provjera i svoj posao moraju napraviti stručno, a da je mogao dati pozitivno mišljenje sigurno bi ga dao. Odbacujemo pritiske jer oni pokušavaju omalovažiti institucije i njihov neovisni rad. Ako investitor misli, a očito misli da mu je korisno vršiti grubi pritisak na župana, neka to radi. Ali podsjećam, ovo nije Bantustan, Hrvatska je suverena država, članica EU, ima svoje institucije, neposredno izabrane dužnosnike. DNŽ podupire investicije i vjerojatno je županija s najviše investicija u RH. Kroz prostorne planove stvorene su pretpostavke za veliki investicijski val. Na investicijskom forumu utvrdili smo da se 40-ak projekata u Županiji ili provodi i su pred početkom realizacije – rekao je župan Dobroslavić dodavši:
-Odbacujemo pritiske, pritisci ne mogu imati nikakav učinak, a Zavod sve mora odraditi po zakonu i uvjeren sam da je to Zavod u ovom slučaju i učinio – zaključio je župan.

Ravnateljica Marina Oreb naglasila je kako Zavod godišnje daje 30-ak mišljenja na prostorne planove uređenja.
– Svi su se uspjeli usuglasiti, a kada se uklone sve zapreke izdaje se pozititivno mišljenje i ide daljnja procedura. UPU neizgrađeog dijela naselja Bosanka bio je na mišljenju prošle godine, a Zavod je utvrdio da nije u skladu s pravilima šireg područja i izdao negativno mišljenje. Ove godine je dostavljen potpuno istovjetan plan, stoga smo dali negativno mišljenje. Tada smo tražili od Ministarstva graditeljstva da nam pomognu u tumačenju, ali se nisu oglasili, a nisu ni dužni, jer zakon kaže da to rješava lokalna i regionalna samouprava. UPU neizgrađenog dijela Bosanka obrađuje građevinsko područje, dio je u skladu s planovima šireg područja, i nije vidljiv i ne ugrožava vizure, a dio nije. Nositelj izrade je uočeno trebao uskladiti. Slični problem smo imali vidljivosti platoa Srđa. Isto smo postupili i tražili da se građevine ne vide iz Grada – naglasila je Oreb.

Oreb je potvrdila da se na natječaj prijavilo 12 najuglednijih arhitektonskih ureda u Europi koji su predložili isto rješenje za taj dio.

– Očito nisu dobro pročitali natječajni zadatak – dodala je Oreb.

Na pitanje zbog čega stalno spominje Srđ kada se obuhvat ovog UPU-a nalazi na Bosanki što je potvrdio i Odjel za geografiju zagrebačkog PMF-a, Oreb je odgovorila:
– To se ne može  tek tako lako odrediti.

–To nije lako odrediti i potreban je interdisciplinarni pristup, a mišljenje PMF-a nije dovoljno. Oni su to zaključili na jedan način, a postoji još mnogo mišljenja – kazala je Oreb dodajući kako nisu problem padina već vizura.

Na pitanje kako to da su Ministarstvo kulture i konzervatori dali suglasnost, odgovorila je:
– To morate pitati njih.

Istaknula je i kako su predložili Gradu Dubrovniku da to područje u svom prostornom planu izbaci Bosanku iz građevinske zone.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist