Županija

Pomoć daju Grad, JLH, Pelješčani, školarci!

Getaldici pomoc 1

Stanovnici cijele naše Županije nastavljaju s prikupljanjem pomoći za stradale stanovnike s područja pogođenim poplavama.

Tako je gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić donio odluku da će Grad i gradske tvrtke za pomoć stradalom stanovništvu pogođenom poplavama u Hrvatskoj i okolici donirati ukupno 300 tisuća kuna.
Pokrenuta je i inicijativa za organizaciju ljetovanja djece iz poplavljenih područja u Gradu Dubrovniku, po sličnom modelu kao i za Susret hrvatske katoličke mladeži. Prijedlog će se uputiti Caritasu, Crvenom križu i Dubrovačkoj biskupiji, a gradska uprava i Turistička zajednica Grada Dubrovnika sudjelovat će s organizacijskom i financijskom potporom.
Stožer zaštite i spašavanja Grada Dubrovnika i nadležni upravni odjel donirali su četiri vatrogasne pumpe vrijedne 22 tisuće kuna kako bi se pružila pomoć stožerima u Slavoniji u saniranju štete. Dubrovački vatrogasci stupili su kontakt s vatrogascima u Gunji i drugim pogođenim područjima i stavili na raspolaganje svoje snage u ljudstvu i opremi. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž i gradske službe prije nekoliko dana su volonterima na nalog gradonačelnika Vlahušića stavili na raspolaganje sve gradske službe kako bi se pružila potrebna logističku pomoć u prikupljanju humanitarne pomoći i potrepština.

S Pelješca su pak u distribucijske centre Hrvatskog Crvenog križa krenula dva kamiona s gotovo 20 tona humanitarne pomoći. Pedeset paleta dupkom je puno hrane, higijenskih potrepština, pitke vode, odjeće i ostalog što bi moglo olakšati slijedeće dane ljudima na poplavom ugroženim područjima.
Toliko su mještani Lovišta, Vignja, Orebića, Trpnja, Potomja, Kune i ostalih mjesta ove dvije pelješke općine donirali u humanitarnoj akciji koju su organizirali volonteri više peljeških udruga građana.
Logistiku su pomogli svi koji su mogli, pa su pelješke tvrtke organizirale ambalažu, kombije i posebne donacije.
Akcija ovdje ne prestaje – obzirom da sakupljenih donacija ima više nego što može stati u planirana dva, još jedan kamion krenut će u petak, pa je još danas i sutra organizirano mjesto za one koji svoje donacije nisu uspjeli donijeti ova dva dana. Tako hranu, higijenske potrepštine i sredstva za čišćenje još uvijek možete donijeti u srijedu 21. i četvrtak 22. svibnja u prostor skladišta orebićkog Maxi Konzuma.

Jadranski luksuzni hoteli (ALH), uključili su se u akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavama u Hrvatskoj. U tu svrhu, Jadranski luksuzni hoteli odriču se kompletnog prihoda od ulaznica programa ‘Zvijezde pod zvijezdama’ a čiji će ukupni iznos biti namijenjen za pomoć najugroženijima. Uz to, osiguran je i prijevoz kamiona koji će iz Dubrovnika u područja istočne Hrvatske prenijeti pomoć građanima koji su, nažalost pogođeni poplavama nezapamćenih razmjera. Pripremljena su najosnovnija sredstva i higijenske potrepštine poput dezinfekcijskih sredstava, sapuna, kozmetike te toaletna sredstva kao i posteljno rublje i ručnici.

I Osnovna škola Marina Getaldića uključila se u akciju za pomoć stradalima u poplavama. Učenici su pozvani da se pridruže u prikupljanju pomoći, a odaziv je bio odličan te se u kratkom roku sakupio veliki broj potrepština koje će ovaj petak biti poslane u školu u Gunji. Humanitarna akcija je nazvana „Getaldići učenici učenicima“ te su učenici, kako bi bar malo olakšali svojim vršnjacima, donijeli i one stvari koje bi njih razveselile kad bi bili tužni. Uz sve to, Getaldići su napisali i pisma s porukama podrške svojim slavonskim vršnjacima kako bi što lakše podnijeli ove teške trenutke i znali da misle na njih. Akcija je povezala sve učenike te stvorila snažan osjećaj jedinstva i suosjećanja koji posljednjih nekoliko dana vladaju i u cijeloj regiji.

I naši mladi ekoaktivisti Eko-Omblići i Zeleno Sunce su se odmah uključili u veliku nacionalnu humanitarnu akciju za pomoć stanovnicima Slavonije.Jutros su se odmah uključili u Facebook grupu
„Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama” a danas popodne ispred Eko cenntra u Mokošici od Izvora 74 započeli su humanitarnu akciju „S ljubavlju za poplavljeno područje Slavonije iz Mokošice!”
Mladi ekoaktivisti su sami napravili pozivnicu i pripremili veliku kutiju za prikupljanje pomoći stradalim stanovnicima Slavonije od poplava te animirali Mokošane da i oni pomognu.
Odaziv je bio odličan, svatko koji je prošao je nešto ubacio u kutiju koja je za kratko vrijeme bila puna, šećera, brašna ,pelena, toalet papira,.maramica, šampona, papirnatih ručnika, zaštitnih rukavica, čokolatina! Sve prikupljene namirnice ekoaktivisti su odmah odnijeli u prostorije Torcide Mokošica na šetnicu koji su se također uključili u ovu hvalevijednu humanitarnu akciju.
Humanitarnu akciju nastaviti će i ovih dana s željom da što više prikupe za poplavljena područja Slavonije.
Povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je akciju solidarnosti „Obrtnička sloga na djelu“, za pomoć stradalima u poplavljenim područjima Hrvatske, među kojima je i veliki broj članova, obrtnica i obrtnika.
– Pozivamo sva udruženja obrtnika, područne obrtničke komore, zaposlenike komorskog sustava, kao i sve obrtnike, članove HOK-a, da se zajedno s Hrvatskom obrtničkom komorom uključe u akciju solidarnosti i pomognu novčanom donacijom. Prikupljena sredstva donirat će se Hrvatskom Crvenom križu.
Novčane donacije mogu se uplatiti na broj žiro računa Hrvatske obrtničke komore, otvorenog za ovu namjenu: HR 9424020061100558978
Svrha uplate: ZA POMOĆ STRADALIMA U POPLAVAMA – pišu iz HOK-a.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist