Županija

ŽUPAN O KORONAVIRUSU Štete za turizam su već vidljive, nadamo se oporavku barem dijela sezone

tz dnz sjednica 17

Nije blistavo, ali još uvijek ne bismo trebali otpisati glavnu turističku sezonu – rekao je Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, uoči redovne skupštine TZ-a, koja se održala ovog četvrtka, u vrlo specifičnim okolnostima. Naime, Skupštinari su usvajali izvješća za 2019. godine u trenutku kada je sasvim neizvjesno što će se događati s glavnom turističkom sezonom zbog pandemije koronavirusa.
-Sve ovo što smo sada registrirali kao turistički promet i što nam predstoji ovaj mjesec i početkom idućeg, nije toliko veliki obujam dolazaka i noćenja, kao i financijskih rezultata i s tim ćemo se moći nositi i izboriti kako bi rezultat na kraju godine bio ipak nešto bolji od onoga kako to sad u ovim uvjetima izgleda. Prava opasnost prijeti ako se cijeli problem oko koronavirusa nastavi. Tada će se vjerojatno reflektirati i na glavnu turističku sezonu. Ako bude manjih utjecaja, još uvijek ćemo biti u dobrom ritmu bez obzira na sve okolnosti. Sad svima nama predstoji borba za glavnu turističku sezonu, naravno kada se situacija sa zdravstvenim uvjetima stabilizira – ističe dalje Bakić. Dodaje kako su sve planirane aktivnosti intenzivne promidžbe zamrznute te se čeka trenutak kad će se ponovno krenuti s njima.
-Tada će one biti usmjerene prema glavnoj turističkoj, jer su one planirane trebale biti usmjerene na pred i post sezonsko razdoblje – rekao je Bakić.
Na Skupštini se, podnoseći izvješće o izvršenju programa rada TZ-a za prošlu godinu, čulo kako je prošla godina bila rekordna.
-Vjerujem da su i financije kod poduzetnika u dobrom stanju, no sa zabrinutošću svi pratimo što će biti u ovoj godini – rekao je dalje Bakić.
-Dijelimo sudbinu onoga što se na globalnoj sceni događa. Nažalost ne možemo utjecati na rasplet, možemo se samo nadati da će se poduzeti sve što je potrebno da se oko ovo nevolje što manje posljedica dogodi i da ćemo moći ponovno aktivirati promidžbene aktivnosti. Nadamo se da sve skupa neće dugo trajati – rekao je.
Župan Nikola Dobroslavić, predsjednik županijske Turističke zajednice tek je kratko rekao kako je prošla godina bila rekordna na čemu treba svima čestitati. Podsjetio je kako u našoj Županiji nema oboljelih od koronavirusa te da je postojalo nekoliko sumnji koje su otklonjene. Uspostavljena je i karantena u kojoj su dva strana državljanina koja su u utorak stigla iz Rima.
-Radimo što možemo, no negativne posljedice su već tu. Štete za turizam su već vidljive i bit će znatne, no teško je sad procijeniti i kolike. Nadamo se još da ćemo oporaviti jedan dio sezone. Već smo započeli razgovore o naknadi negativnih posljedica po gospodarstvo, a predložene su i određene mjere koje ćemo uputiti prema Vladi. Vlada razumije potrebu tih nadoknada te se o tome razgovara, a i Europska komisija je najavila veliki fond u ovu svrhu. Dobro je da svi već uviđaju da su posljedice vrlo ozbiljne i da prijete i zaposlenicima i gospodarstvenicima – zaključio je župan.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist