Aktualno

Župan kandidat za čelno mjesto Odbora regija

Hrvatska zajednica županija kandidirala je župana Nikolu Dobroslavića za predsjednika

hrvatske delegacije promatrača u Odboru regija Europske unije.

Naime, hrvatski su župani ovu kandidaturu pojasnili činjenicom da je župan Dobroslavić bio supredsjedatelj Zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU te jer smatraju kako bi delegaciju od devet članova, koju sačinjavaju predstavnici župana, gradonačelnika i načelnika općina, trebao predvoditi župan.

Župan jeajedno s predsjednikom Županijske skupštine Ivanom Prce i tajnikom Tajništva DNŽ Blažom Pezom, sudjelovao na izbornoj skupštini HZŽ na kojoj je potvrđeno dosadašnje vodstvo  vukovarsko-srijemski župan Mirko Galić kao predsjednik te, umjesto donedavnog župana primorsko-goranskog Zlatka Komadine, obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić kao njegov zamjenik.

Nakon skupštine održana je i sjednica Izvršnog odbora HZŽ na kojoj se raspravljalo o statusu župana i županija, a osobito o nedovoljnom uvažavanju mišljenja i stavova županija. Stoga je donesen zaključak kako će se zatražiti prijem kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića na kojemu bi se trebalo razgovarati o problemima i ulozi županija.

Također, na sjednici se razgovaralo i o potrebi izjednačavanja statusa župana sa statusom gradonačelnika i načelnika općina po pitanju mogućnosti obavljanja dužnosti saborskog zastupnika. Naime, župani traže da im se omogući da kao gradonačelnici i načelnici općina istovremeno imaju i mogućnost biti saborski zastupnici ili da se svima onemogući istovremeno obavljanje dvije dužnosti.
Župani su raspravljali i o izvješću o radu u proteklom razdoblju te o planu rada HZŽ do sljedećih lokalnih izbora.

Pročitajte još

GRADSKE ULIČNE IGRE Oni su najbolji u basketu i nogotenisu

Dulist

Biskup Glasnović prvi put predmolio pobožnost križnog puta na Srđu

Dulist

Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi, spasi nečiji život!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija