Županija

ŽUPAN JASAN Aerodrom Trebinje ugrožava vodoopskrbu Dubrovnika i njegovu budućnost

ŽUPAN JASAN Aerodrom Trebinje ugrožava vodoopskrbu Dubrovnika i njegovu budućnost

Aerodrom Trebinje na području Taleža ugrožava vodoopskrbu Dubrovniku, budućnost Dubrovnika i ne smije nas podsjećati na olovna vremena koja smo zapamtili, a koji su Republici Srbiji na veliku sramotu – poručio je ovog utorka dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije. Župan je zajedno sa strukom još jednom upozorio na opasnost koja se krije u najavama izgradnje trebinjskog aerodroma na lokaciji koja je 5 i pol kilometara udaljena od izvorišta Omble. Uz njega su, naime, na konferenciji za medije govorile i Dijana Tomašević Rakić, viša savjetnica specijalist u UO za zaštitu okoliša i komunalne poslove županije, Marijana Miljas Đurašić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Branka Martinović Vuković, dugogodišnji stručnjak za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Naglasio je kako se ne protivi gradnji aerodroma, ali se za takve planove treba pronaći druga lokacija. Podsjetio je, naime, ovom prilikom na činjenicu kako se nitko nije bunio na najave izgradnje aerodroma na lokalitetu Zupci budući da stručnjaci nisu smatrali kako bi takva gradnja na toj lokaciji imala neposredan utjecaj na vodotokove izvorišta Omble. No, kad je riječ o predjelu Talež, izvorište Omble je, istaknuo je župan, itekako ugroženo.
-Izvorište Omble je glavni vodoopskrbni izvor ne samo za Dubrovnik nego i za cijelo područje od Stona do Prevlake. Stoga naravno ne želimo da se to izvorište na bilo koji način ugrozi – rekao je župan. Istaknuo je i kako bi gradnja tog aerodroma imala negativan utjecaj i na okoliš, prirodu i bioraznolikost.
Osim toga, ovaj projekt smatramo i geostrateškom ugrozom za ovu županiju – naglasio je Nikola Dobroslavić.
Ovakav stav, dodao je, definiran je i u deklaraciji koju je usvojila Županijska skupština, a koja je upućena na sve mjerodavne adrese, među ostalim i na adresu HAZU-a, koja podržava njene stavove.
-Mi nemamo ništa protiv da naši susjedi u BiH, u Republici Srpskoj grade bilo što što smatraju povoljnim za njihov razvoj, za kvalitetu života njihovih građana. Međutim, ne smiju takvim projektima ugroziti prekogranično područje, u ovom slučaju područje naše županije – rekao je župan.
Županija je sa svojim stavom i deklaracijom upoznala i nadležna tijela RH koja u kontaktima s BiH rješava ovakva pitanja, a posebno sukladno ESPO konvenciji. Istaknuo je i kako je održan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, gdje su izloženi stavovi županije. Zaključeno je kako je projekt neprihvatljiv, na što će se upozoriti BiH i tražiti zaustavljanje projekta, a o svemu će se pisano izvijestiti i Europska komisija.
Dotaknuo se i činjenice kako se kao investitor navodi Republika Srbija, koja je sudjelovala u agresiji na naše područje sa svojim Užičkim korpusom.
-To jest iza nas, ali ne volimo da nas se na bilo koji način asocira na ta vremena, a ovo to čini – rekao je župan te podsjetio kako se u posljednje vrijeme pojačala pretenzija službenih tijela Republike Srbije, koja svojata dubrovačku književnost te proglašava Dubrovnik srpskim kulturnim prostorom, što je, naglasio je župan, povijesna gruba krivotvorina.
-Mi ne možemo ostati mirni i ne reagirati na to rekao je dalje.

Na konferenciji za medije govorila je i Dijana Tomašević Rakić, viša savjetnica specijalist u UO za zaštitu okoliša i komunalne poslove županije, koja je istaknula kako je u tijeku prekogranični postupak strateške procjene utjecaja na okoliš za zoning plan prostora posebne namjere Aerodrom Trebinje i prekograničnom postupak procjene utjecaja na okoliš za sami zahvat izgradnje ovog aerodroma.
– Naše Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je pokrenulo postupak javne rasprave dokumenata u tim postupcima. Mi smo se očitovali mišljenjem na oba postupka te smo iscrpno izrazili svoje protivljenje donošenju prostornog plana, odnosno samoj realizacije zahvata izgradnje aerodroma Trebinje navodeći brojne stručno argumentirane razloge – rekla je Tomašević Rakić te napomenula kako nisu obradili moguća varijanta rješenja, niti kumulativne učinke svih planiranih i već realiziranih zahvata na tom širem području. Istaknula je o kako je lokacija bez stručnih argumentiranja ocijenjena kao prihvatljiva.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đurašić naglasila je kako je samo izvorište iznimno važno za bioraznolikost na nacionalnoj i europskoj razini. Na konferenciji za medije sudjelovala je i Branka Martinović Vuković, dugogodišnji stručnjak za prostorno planiranje i zaštitu okoliša. Rekla je kako je područje izvorišta rijeke Omble jako zavisno od svega što se događa uzvodno.
-Još i prije Domovinskog rata bio je naručen elaborat zona sanitarne zaštite izvorišta dubrovačkog Vodovoda. To je jedini cjeloviti dokument koji je obradio cjelokupno područje i na koji se pozivaju izrađivači svi dokumenata u Republici Srpskoj. Međutim, citiraju ga pogrešno navodeći da je područje gdje se planira raditi aerodrom Trebinje u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Ombla jer da je u tom smislu Grad Dubrovnik donio takvu odluku. Naglašavam da Grad nije donio takvu odluku. Odluku o sanitarnoj zaštiti izvorišta Omble je 2019. Grad donio samo za područje obuhvata na području RH – rekla je te napomenula kako još ne postoji pravilnik o prekograničnoj procjeni utjecaja na zone sanitarne zaštite izvorišta na krškim područjima, između BiH i RH.
-Iz svega što dosad imamo istraženo i napravljeno možemo reći da je riječ o vrlo osjetljivom području, koje sigurno ne može prihvatiti takav sadržaj u prostoru jer po našem pravilniku to je druga zona sanitarne zaštite kad bismo zanemarili da postoje granice. Prema pravilniku o zonama sanitarne zaštite Republike Srpske to je prva zona sanitarne zaštite – rekla je Martinović Vuković te naglasila kako je ovdje riječ o području nevjerojatne biološke raznolikosti.
-Osim toga, to je područje u devetoj seizmičkoj zoni i svima je jasno što to znači kada bi se dogodilo nešto. Ne treba se ništa loše dogoditi od strane čovjeka, ali može se dogoditi ponovno jaki potres kada pucaju svi moguće sustavi naše dvostruke zaštite goriva, fekalnih voda… Iz tih razloga ovakav projekt nije moguće prihvatiti na toj lokaciji – rekla je.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist