Županija

Župan imenovan izvjestiteljem za mišljenje o makroregionalnoj strategiji za Mediteran

Župan imenovan izvjestiteljem za mišljenje o makroregionalnoj strategiji za Mediteran

Na sastanku Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun Europskog odbora regija (COTER), župan Nikola Dobroslavić imenovan je izvjestiteljem za mišljenje ‘Makroregionalna strategija za Mediteran’. Posljedice aktualnog rata u Ukrajini, pandemije kao i klimatskih promjena na mediteranskom bazenu traže hitnost koordiniranog odgovora lokalnih i regionalnih vlasti na razini Mediterana. Potrebna je makroregionalna strategija kako bi se mediteranskim zemljama i regijama omogućila učinkovitija suradnja u odgovoru na zajedničke aktualne izazove, a posebno one koji se odnose na klimatske promjene. Ova strategija trebala bi omogućit lokalnoj i regionalnoj razini bolju usklađenost između prioriteta identificiranih na teritorijalnoj razini u mediteranskom području i mogućnosti financiranja te služiti kao poveznica između europskih i lokalnih politika na Mediteranu. Usvajanje ovog mišljenja na plenarnoj sjednici Odbora regija predviđeno je za listopad ove godine.

Povjerenstvo COTER u svom programu rada odlučilo je nastaviti zagovarati jačanje postojećih makroregionalnih strategija kao i podržati stvaranje novih makroregionalnih strategija Europske unije u cilju opremanja područja alatom koji će im olakšati izgradnju konkretnih akcijskih planova i provedbu projekata temeljenih na zajedničkim izazovima i potrebama.

Makroregionalna strategija Europske unije (EU) politički je okvir koji zemljama smještenima u istoj regiji omogućuje zajedničko suočavanje s problemima i pronalaženje rješenja problema ili bolje iskorištavanje zajedničkog potencijala (npr. onečišćenje, plovnost, poslovno natjecanje na globalnoj razini itd.). Na taj način imaju koristi od ojačane suradnje u cilju povećanja učinkovitosti njihovih politika u odnosu na samostalno rješavanje problema. Makroregionalnu strategiju EU-a moguće je podržati putem fondova EU-a, uključujući europske strukturne i investicijske fondove

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist