Hrvatska

ZORAN VAKULA Ni ove godine ‘neće razočarati’ ‘božićna’ ciklona

ZORAN VAKULA Ni ove godine 'neće razočarati' 'božićna' ciklona

Kiša je napokon prestala padati, sunce nas je ove nedjelje grijalo, a zapuhala je i bura. Prema prognozi Zorana Vakule za HRT, na Jadranu i u gorju te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije veći dio novog tjedna prevladavat će sunčano i iznadprosječno toplo.
-Sudeći prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama za sljedeće tjedne – velike hladnoće neće biti ni u nastavku godine, a ni početkom sljedeće, pri čemu je veća vjerojatnost za ponovno više oborina u ‘božićnom’ tjednu, što znači da ni ove godine neće ‘razočarati’ ‘božićna’ ciklona – navodi Vakula.
Svoju je prognozu zaključio riječima: A hoće li razočarati ovogodišnja ‘Lucijina brojanica’ možete pozorno pratiti i zapisivati sljedećih 12 dana – te provjeravati u sljedećim mjesecima… Naime, kako je prije četiri godine pisao Vakula, osim službenih motritelja, postoje i svojevrsni samozvani motritelji, među njima i tzv. pučki meteorolozi, koji su osobito aktivni između 13. i 24. prosinca, od svetkovine sv. Lucije do Badnjaka, zbog izrade Lucijinog kalendara ili brojanica. Njihova teorija kaže da vrijeme tijekom svetkovine sv. Lucije ‘pokazuje’ vrijeme u siječnju sljedeće godine, 14. prosinca u veljači, i tako sve do Badnjaka, na temelju kojeg se ‘prognozira’ vrijeme u sljedećem prosincu.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist