Politika

ŽO SDP-A O ZDRAVSTVU U NERETVI ‘Najjeftinija rješenja građanima nikad nisu donijela ništa dobro’

ŽO SDP-A O ZDRAVSTVU U NERETVI 'Najjeftinija rješenja građanima nikad nisu donijela ništa dobro'

Županijski odbor SPD-a Dubrovačko-neretvanske županije uputio je priopćenje vezano za osnivanje Zdravstvenog punkta u Zdravstvenoj stanici u Opuzenu koje prenosimo u cijelosti.

-U protekla dva tjedna u medijima je nekoliko puta bilo istaknuto kako se od strane Županije i njenih službi osniva Zdravstveni punkt u Zdravstvenoj stanici u Opuzenu u kojem će djelovati medicinski tim sastavljen od liječnika, koji će dolaziti po rasporedu te medicinske sestre, a pokrivat će područje cijele doline Neretve.

Građani Neretve mogli su pomisliti kako se odjednom pokazala velika briga za poboljšanje zdravstvenog sustava u Neretvi, no istina je da je sve to rezultat novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019.
Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti člankom 195. stavkom 1.,podstavkom 2, propisano je kako Zdravstvene ustanove svojim općim aktom utvrđuju pružanje zdravstvene zaštite, i to:

– u primarnoj zdravstvenoj djelatnosti organiziranjem rada u jednoj ili dvije smjene, pomicanjem radnog vremena te pripravnošću i dežurstvom prema potrebama stanovništva, dok je stavkom 2. istog članka propisano da se: Posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite provodi subotom od 15.00 do 20.00 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8.00 do 20.00 sati, a stavkom 4. istog članka propisano je kako Potreban broj lokacija, kao i raspored provođenja posebnog dežurstva iz stavka 2. ovoga članka utvrđuju tijela nadležna za zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba.

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako se odabirom Opuzena i Korčule kao zdravstvenog punkta odabrala najjeftinija opcija kojom bi se zadovoljio Zakon o zdravstvenoj zaštiti dok su stvarne potrebe stanovništva zanemarene.

ŽO SDP Dubrovačko-neretvanske smatra kako je za područje Neretve potrebno formirati minimalno dva Zdravstvena punkta, u Pločama i Metkoviću te zdravstveni punkt u Veloj Luci kako bi se zadovoljile sve zdravstvene potrebe stanovništva Neretve i zapadnog dijela otoka Korčule.

Najjeftinija rješenja građanima nikad nisu donijela ništa dobro, a često toga postanemo svjesni tek kad se dogodi neka tragedija – stoji u priopćenju ŽO SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist