Zanimljivosti

Znate li što jedu kardinali za vrijeme konklave? Žestoka pića nisu dopuštena, ali vino je poželjno

mirna saric hrana031

Jeste li se ikad pitali što to kardinali jedu za vrijeme biranja novog pape? Ako u glavi zamišljate bogate, prepune stolove razne hrane, onda ste se gadno prevarili. Njihovi obroci tijekom dana zapravo izgledaju potpuno ‘obično’.

Vatikanski pansion Domus Sanctae Marthae, u prijevodu Dom sv. Marte, vatikanski je pansion zadužen za organizaciju obroka. Obroke pripremaju časne sestre i kuhinjsko osoblje koji paze da hrana bude dovoljno hranjiva, ali ne pretjerano raskošna. Prema najavama Vatikana, jelovnik za konklavu 2025. bit će na mediteranskoj bazi i prije svega – jednostavan. Kardinali će imati priliku uživati u jelima poput juhe, tjestenine, janjetine i pirjanog povrća. Ništa neće biti niti previše začinjeno ili egzotično te će prevladavati okusi koji krijepe, ali ne odvlače pažnju. Dnevna rutina uključuje tri obroka u uobičajeno vrijeme, ali ipak će biti dopuštena mala ugađanja kako bi se kardinali osjećali zbrinuto.

Poznata je izreka ‘po jutru se dan poznaje’, stoga je i doručak važan dio dana. On je često kontinentalnog tipa te uključuje topli napitak, kruh, maslac, marmeladu, a tu se možda nađe i pokoje voće i žitarice. Očekuje se da se kardinali okrijepe dovoljno za jutarnje sjednice, ali bez pretjerivanja.

Zatim slijedi ručak koji kao glavni obrok u danu mora biti uravnotežen i zasitan. Kao predjelo poslužuje se juha, a kao prvo jelo tjestenina ili rižoto, zatim glavno jelo od laganijeg mesa (perad ili teletina uglavnom) ili ribe, uz prilog svježeg ili kuhanog povrća. Kako bi obrok bio potpun tu je i salata te svježe voće, a na stolu se nađe i košara svježe ispečenog kruha. Zanimljiva je činjenica i da namirnice poput voća i povrća često dolaze iz vatikanskih vrtova što predstavlja samodostatnost Vatikana, ali i praktično jamči svježinu.

Večera je lagana i jednostavna, to je obično tanjur juhe ili variva, možda malo sira ili nekog hladnog nareska, malo kruha i voće. Dozvoljena je umjerena količina vina uz obrok koji je i dio talijanske tradicije i crkvene simbolika, ali žestoka pića nisu dopuštena.

Voda je uvijek na raspolaganju, a kava se poslužuje nakon ručka ili večere za one koji je žele. Prema dugogodišnjoj praksi, nedjeljom se kardinalima ponudi i mali desert, najčešće jednostavna torta ili kolač iz pećnice, kao slatki podsjetnik na dan Gospodnji. Ovdje veliku ulogu igraju redovnice koje se marljivo trude da svaki obrok bude ukusan i hranjiv te iako se nalaze u ‘sjeni’ cijele konklave ne smijemo zaboraviti na njihovu važnost, piše Index.hr.

 

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 2013. Umro slikar Vedran Remetin

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. U Veneciji umro Marin Držić

Dulist

Pasjača među 15 najljepših europskih plaža!

Dulist