Grad

Znate li što je certifikat ‘Prijatelj mora’?

Izvršni direktor Svjetske organizacije za održivost Paolo Bray dodijelio je u petak u Dubrovniku ravnatelju Instituta za more i priobalje Nenadu Antoloviću certifikat „Prijatelj mora” za dubrovački Akvarij, u sklopu istoimenog projekta promidžbe zaštite okoliša i održivog djelovanja.

Za dobivanje ovog certifikata akvariji moraju zadovoljiti više uvjeta koji uključuju robusnu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost kao i održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat ujedno osigurava najviše standarde za dobrobit životinja te onemogućuje lov na sisavce, osim uz posebne iznimke. Naglasak je na zaštiti mora i održivom djelovanju ustanova čime se opravdava opis iz naziva certifikata – prijatelj mora.

Antolović je istaknuo kako su u postupku certificiranja uspješno ispunjeni svi potrebni uvjeti: održivo poslovanje, gospodarenje otpadom i društvena odgovornost te održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za posjetitelje.

„Najveći naglasak je na vrstama u akvariju, jer treba probati nabaviti što više organizama iz uzgoja, a ne iz prirode. Također, treba izbjegavati držanje zaštićenih ili ugroženih vrsta, a kod nas su to koralji koje ne držimo”, izjavio je Antolović i dodao kako je većinu uvjeta dubrovački Akvarij u svom radu još i prije ispunjavao.

„Još od ranije imamo bazen za karantenu, a sustav praćenja kvalitete mora smo unaprijedili novom opremom, gdje ćemo svakodnevno s automatske sonda Internetom dobivati podatke i na vrijeme reagirati”, rekao je Antolović.

Izvršni direktor Svjetske organizacije za održivost Paolo Bray istaknuo je kako certificiranje može biti vrlo važan alat u postizanju opipljivih rezultata u očuvanju prirode.

„Certifikat ‘Prijatelj mora’ najprije se ticao morske hrane iz održivih ribogojilišta i akvakulture. Tako javnost zna da takvi proizvodi dolaze iz održivih djelatnosti”, rekao je Bray.

Bray je poručio kako akvariji promiču ljepotu i raznovrsnost morskog života, ali mogu imati i loš utjecaj na okoliš, ako jedinke određenih vrsta nabavljaju ribolovom, a ne iz održivih ribogojilišta. Dubrovački Akvarij ispunio je i važan uvjet o dobrobiti riba.

„Certifikatom potvrđujemo da u Akvarij stižu organizmi iz održivih ribogojilišta te da se ne utječe na ugrožene vrste. Znamo da su ribe osjetilna i društvena bića. Osjećaju bol i stres pa provjeravamo da se to u ovakvim akvarijima ne događa”, istaknuo je Bray.
Certifikat „Prijatelj mora” dodjeljuje se od 2008. godine, a uz Dubrovnik i Pulu na popisu nositelja su Akvarij AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aquarium Rubrum u Italiji i hrvatski Aquarium Pula.

Pročitajte još

TRAVA, KOROV, DRAČA Sve se zeleni, samo na krivim mjestima

Dulist

Katarina Milat Kralj nova je direktorica Dubrovačke baštine

Dulist

U LIPNJU U Dubrovniku ostvareno 247 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija