Županija

ZNANJEM DO EU FONDOVA Srednjoškolci iz Opuzena učili o mogućnostima koje pruža EU

Učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen sudjeluju u projektu ASOC („U školi otvorene kohezije“) kojeg koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u samo deset škola u Republici Hrvatskoj. Projektom je predviđeno da učenici postanu aktivni i odgovorni građani koji će pratiti kako se troši javni novac, a u provedbi im pomaže Regionalna agencija DUNEA.
Srednjoškolci iz Opuzena izabrali su projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, na čijem su primjeru pratili korištenje novaca i mogućnosti koje se pružaju iz EU fondova. Izabrani projekt samo je jedan od brojnih EU projekata koji se provode u dolini Neretve, a nositelj mu je Dubrovačko-neretvanska županija, dok ga operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz ostale partnere. Glavni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.
U sklopu aktivnosti projekta, tijekom svibnja je održana terenska nastava na Baćinskim jezerima s ciljem obilježavanja Dana Europe organiziranog u sklopu informacijskog centra Europe Direct Dubrovačko – neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, a Srednja poljoprivredna i tehnička škola, uz Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN), jedna je od projektnih partnera.
Istražena je jedna od lokacija koja je dio projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, a voditelji terenskog obilaska i predavanja u sklopu projekta bili su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Učenici su se saznali više o samom projektu te o uređenju promatračnice za ptice na Baćinskim jezerima koju su imali prilike posjetiti i okušati se u promatranju ptica u prirodi.
Prateći ovaj projekt, učenici su imali prilike upoznati i intervjuirati neke od koordinatora samog projekta: Laru Šiljeg ispred Grada Metkovića, Anu Tutavac i Nikolinu Đangradović ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te Antoniju Odak iz Regionalne agencije DUNEA, ujedno i voditeljicu centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije.
U prilog višemjesečnom radu, učenici i profesori Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu izradili su video uradak ‘Stazama naše baštine 3’ kojim su predstavili svoje aktivnosti u ovom projektu, te je za rujan planirana završna konferencija projekta i proglašenje najuspješnije škole.
Regionalna agencija DUNEA pruža stručnu podršku Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen u sklopu svog projekta ‘Znanjem do EU fondova’. Kroz projekt je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

TEMATSKA SJEDNICA Vijećnici odbili prijedlog oporbe, u projekt Centra za osobe s teškoćama ide se s Gradom

Dulist

NAKON ŽUSTRE RASPRAVE Županija od sada ima devet upravnih odjela

Dulist

[UŽIVO NA DULISTU] Pratite tematsku sjednicu Skupštine o osnivanju Rehabilitacijskog centra za osobe s teškoćama u razvoju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija