Županija

ZNANJEM DO EU FONDOVA Srednjoškolci iz Opuzena učili o mogućnostima koje pruža EU

Učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen sudjeluju u projektu ASOC („U školi otvorene kohezije“) kojeg koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u samo deset škola u Republici Hrvatskoj. Projektom je predviđeno da učenici postanu aktivni i odgovorni građani koji će pratiti kako se troši javni novac, a u provedbi im pomaže Regionalna agencija DUNEA.
Srednjoškolci iz Opuzena izabrali su projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, na čijem su primjeru pratili korištenje novaca i mogućnosti koje se pružaju iz EU fondova. Izabrani projekt samo je jedan od brojnih EU projekata koji se provode u dolini Neretve, a nositelj mu je Dubrovačko-neretvanska županija, dok ga operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz ostale partnere. Glavni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.
U sklopu aktivnosti projekta, tijekom svibnja je održana terenska nastava na Baćinskim jezerima s ciljem obilježavanja Dana Europe organiziranog u sklopu informacijskog centra Europe Direct Dubrovačko – neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, a Srednja poljoprivredna i tehnička škola, uz Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN), jedna je od projektnih partnera.
Istražena je jedna od lokacija koja je dio projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, a voditelji terenskog obilaska i predavanja u sklopu projekta bili su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Učenici su se saznali više o samom projektu te o uređenju promatračnice za ptice na Baćinskim jezerima koju su imali prilike posjetiti i okušati se u promatranju ptica u prirodi.
Prateći ovaj projekt, učenici su imali prilike upoznati i intervjuirati neke od koordinatora samog projekta: Laru Šiljeg ispred Grada Metkovića, Anu Tutavac i Nikolinu Đangradović ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te Antoniju Odak iz Regionalne agencije DUNEA, ujedno i voditeljicu centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije.
U prilog višemjesečnom radu, učenici i profesori Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu izradili su video uradak ‘Stazama naše baštine 3’ kojim su predstavili svoje aktivnosti u ovom projektu, te je za rujan planirana završna konferencija projekta i proglašenje najuspješnije škole.
Regionalna agencija DUNEA pruža stručnu podršku Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen u sklopu svog projekta ‘Znanjem do EU fondova’. Kroz projekt je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

Pelješkim mostom prošlo 200 tisuća vozila, promet kroz Ston povećan za 75 posto

Dulist

ODLUČILI VIJEĆNICI Stjepo Butijer ovogodišnji laureat Općine Konavle

Dulist

Kako uključiti moderne tehnologije u tradicionalne načine uzgoja?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija