Sport

ZLATNI JUGAŠ MERČEP ‘Bit će vremena za proslavu, sad slijedi Amsterdam’

jacob mercep jug

Vaterpolist Juga Jacob Merčep s hrvatskom je juniorskom (U18) reprezentacijom prošlog vikenda u Podgorici osvojio naslov svjetskog prvaka.

Pritom je Merčep bio i najefikasniji igrač momčadi izbornika Joška Krekovića, čime nosi velike zasluge za ovo značajno sportsko postignuće.

Inače, Merčep nema puno odmora jer se našao i na popisu Nikice Gulina, izbornika U-19 reprezentacije, za EP u Nizozemskoj, koje počinje u ovu nedjelju. Prenosimo razgovor sa zlatnim Jugašem sa službene stranice VK Jug Croatia osiguranja.

Jacobe, prije svega čestitke na velikom uspjehu. Jeste li stigli proslaviti zlato?
-Baš i ne. Nakon utakmice smo odmah krenuli prema Dubrovniku pa smo krenuli s pripremama za predstojeće Europsko prvenstvo. Ma bit će vremena za proslavu, sad je Europsko prvenstvo prioritet.

Kakva su bila tvoja očekivanja prije početka prvenstva?
-Moram reći kako je izbornik Kreković cijelo vrijeme govorio da imamo kvalitet za zlato. Ipak, sve reprezentacije iz vrha su na približno istom nivou, nijanse odlučuju. Na poslijetku, igraš finale protiv domaćina pred par tisuća ljudi. Ne mogu reći da sam očekivao zlato.

Koju utakmicu, osim finalne naravno, ocjenjuješ kao ključnu u proboju do završnice?
-Ključna je po meni bila utakmica protiv Australije u četvrtfinalu koju smo gubili s dva gola razlike, tri minute prije kraja, ali smo se ipak uspjeli vratiti i na kraju proći dalje. Tu smo sami sebi pokazali da možemo do kraja.

S 28 golova najbolji si strijelac reprezentacije, šesti u ukupnom poretku strijelaca. Očito ti odgovaraju ova eksperimentalna pravila?
-Meni se osobno ne sviđaju ovi prijedlozi pravila jer se sve manje više svodi na napucavanje. Malo je tu vaterpola. Igra gubi svoje čari. Bez jedne stative s igračem više, bez kontranapada. Vjerujem da bi i u igri šest na šest bio na istoj razini jer sam bio i fizički i psihički izuzetno spreman.

Odmora nema, slijedi Europsko prvenstvo za godinu dana starije. Petnaest igrača je u užem krugu, trinaest će naći mjesto u zrakoplovu za Amsterdam u subotu ujutro. Nadaš li se odlasku u Nizozemsku?
-Naravno da se nadam. Velika mi je to želja, pogotovo s obzirom da i u Nizozemskoj imamo šansu napravit dobar rezultat. To bi mi bio vrhunac ove fantastične sezone.

I na kraju, koja su tvoja očekivanja od sljedeće klupske sezone?
-Odgodio sam fakultet na godinu dana, koju sam odlučio u potpunosti posvetiti vaterpolu. Nadam se da ću u novoj sezoni dobiti priliku, da ću biti u krugu od petnaest igrača i nadam se pokojoj minuti u nekim važnijim utakmicama.

Pročitajte još

Lucija Ćirić Bagarić u drugom kolu kvalifikacija Roland Garrosa

Dulist

Košarkašice Raguse do 13 godina prvakinje Hrvatske!

Dulist

IVA OBERAN SEDMA NA SVJETSKOM PRVENSTVU ‘Ostaje žal za borbom za medalju’

Dulist