Kultura

Žive jaslice u Rupama

Žive jaslice u Rupama

„Dubrovački Betlehemi“ naziv je izložbe kustosice Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Branke Hajdić koja je otvorena ovog ponedjeljka na blagdan Svete Lucije u žitnici Rupe.

Autorica je ponudila pregled jasličke kulture Dubrovnika od 18. stoljeća do danas te prezentirala načine nastajanja jaslica u dubrovačkim crkvama, kao i osobe koje ih uređuju.
Izložbu prate dvije interaktivne muzejske radionice, s djecom nadarenom za likovno stvaralaštvo iz svih dubrovačkih  škola pod stručnim vodstvom akademske slikarice Rajne Inić, te dubrovačkih gimnazijalaca pod vodstvom Ane Hrčan i profesora Joza Serdarevića. Jaslice nastale u ovim radionicama izrađene su od recikliranih materijala i bit će prezentirane na izložbi.

– Tradicija uređivanja „Betlema“, jaslica u domovima i dubrovačkim  crkvama dio je božićnih običaja u kojima učešće uzima veliki broj ljudi. U Dubrovniku stoljećima traje lijepi običaj obilaska “Betlema” na koje roditelji vode svoje najmlađe, prisjećajući  se Božića svoga djetinjstva – kazala je autorica Branka Hajdić.

Dubrovačka dječica, polaznici glazbene radionice Paole i Sanje Dražić, na otvaranju su izveli Dubrovačku kolendu, a obitelj Ćatić, Lucija, Željko i njihove tri kćerkice su, uz pomoć polaznika dramske radionice Učeničkog doma Paola di Rossa, uprizorili žive jaslice. U programu otvaranja sudjelovali su i učenici 1.b razreda Osnovne škole Marin Getaldić s učiteljicom Silvanom Vierda, kao i zbor crkve Sv. Andrija, a voditeljica programa bila je Marija Đurović.
 
 

Pročitajte još

[FOTO] OPERA PERDUTA U SALOČI OD ZRCALA Izgubljene melodije u Dubrovniku

Dulist

GODINA UNESCO-OVE SVJETSKE BAŠTINE Okrugli stol o ulozi humanistike u očuvanju povijesnog identiteta

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Posjet šestaša iz gruške škole ‘Ivan Gundulić’

Dulist