Grad

[ŽELJE I OSVRTI] MATO FRANKOVIĆ U 2022. spremni smo nastaviti raditi za dobrobit Grada i naših građana

[ŽELJE I OSVRTI] MATO FRANKOVIĆ U 2022. spremni smo nastaviti raditi za dobrobit Grada i naših građana

Gradonačelnik Mato Franković za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2021. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za ovu 2022. godinu.

-Godina od koje smo se oprostili nasta­vila je pred nas iznositi izazove na koje smo znali uspješno i pravodobno odgo­voriti. I ova pandemija, koja je prošle godine zaustavila svijet, više nije bila toliko nepoznata, iako je i dalje pred­stavljala zdravstvenu i socijalno-eko­nomsku ugrozu koju nikako ne smi­jemo podcjenjivati – ističe uvodno za DuList dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom osvrtu na godinu za nama.

— Cjepivo je donijelo nadu da se kao društvo što prije možemo vratiti ‘sta­rom’ načinu života, ipak uz dozu otre­žnjenja, spremni popraviti ono što prije nije bilo dovoljno dobro i tražilo je promjenu. Nažalost, cjepivo, kao jedan od najvećih dosega čovječanstva, samo je djelomično polučilo uspjeh jer je dio ljudi u poplavi informacija skloniji vje­rovati nevjerodostojnim izvorima nego službenim zaključcima izvedenim na znanstvenim metodama – naglasio je dalje gradonačelnik.

— Gledajući lokalno, 2021. godina donijela nam je reaktivaciju tržišta i povratak turizma. To nije bilo nimalo slučajno, a uspjeh turističke sezone rezultat je dugih i podrobnih pripre­mnih aktivnosti koje je poduzeo Grad i niz partnera na tržištu uz veliku pomoć hrvatske Vlade. Pandemijsku godinu iskoristili smo za pripremu brojnih kapitalnih projekata kako bi ih mogli uspješno kandidirati na financiranje iz dostupnih fondova Europske unije i osigurati nastavak investicijskog zamaha započetog u prethodnom mandatu. Zahvaljujući okrenutosti EU fondovima uspjeli smo i u vrijeme pandemije osigurati izvođenje investi­cija poput Lapadske obale ili gotovo 900 milijuna kuna vrijedne Aglome­racije, odnosno povijesnog ulaganja u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Nastavili smo provoditi digitaliza­ciju i informatizaciju radnih procesa i znatno ulagati u transparentnost i otvaranje prema potrebama građana, a rezultat toga je prepoznat sustav Otvoreni Grad. Donijeli smo izmjene i dopune prostorno planske dokumen­tacije u cilju zaustavljanja negativnih posljedica na urbani prostor Grada koje je omogućio štetni GUP iz 2014. godine. I u vremenu krize nastavili smo provoditi sve socijalne i razvojne programe Grada Dubrovnika i zaštitili smo sve ranjive skupine osiguravajući financijsku stabilnost Grada, društava i ustanova – rekao je Mato Franković.

Za kraj poručuje:

— 2022. godinu dočekali smo s puno optimizma i spremni nastaviti raditi za dobrobit Grada i naših građana.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist