Aktualno

[ŽELJE I OSVRTI] BRANKO BAZDAN ‘Skalin više u razvoju Doma zdravlja’

[ŽELJE I OSVRTI] BRANKO BAZDAN 'Skalin više u razvoju Doma zdravlja'

Po čemu će pamtiti 2017. godinu i kakva su očekivanja za 2018. za DuList iznio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

-Za Dom zdravlja je 2017. godina bila vrlo uspješna. Obnovili smo niz ambulanti te razvili niz službi. Riječ je o ambulantama u DOC-u te Orašcu. Razvili smo primarnu palijativnu službu na zavidnu razinu te se možemo pohvaliti da smo među najboljima u Hrvatskoj. Sanitetska služba je također razvijena te doupnjena novim vozilima. Svakako smo napravili jedan skalin više nego prethodne godine, a ako Bog da da bude svake godine sve bolje. Imamo odličan ‘feed back’ naših pacijenata. Pritom palijativna služba na neki način pokriva ‘rupe u sustavu’ na način da imamo posudionicu kreveta. Odobrena nam je donacija Blagih djela u iznosu 50 tisuća kuna za nabavu još jednog broja kreveta te antidekubitalnih madraca. To je iznimno potrebno, a u sustavu zasad ne postoji. Riječ je nažalost o pacijentima koji su pri kraju svog vijeka, ali olakšavamo njima te njihovim obiteljima vrijeme bolesti.
Priznanje koje sam dobio od Centra za palijatiivnu medicinu, medicinsku etiku i vještine komunikacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gledam kao priznanje za cjelokupno djelovanje, osnivanje i izgradnja Palijativnog odjela u Općoj bolnici Dubrovnik. To mi je vrlo značajno priznanje, posebno što dolazi s Medicinskog fakulteta, onda je meni kao ‘nemedicinskoj’ osobi stvarno vrijedno.
Planovi u 2018. godini ovise o zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji se ‘valja iza brda’. Odnosno koliko će biti restriktivan za sve u zdravstvu, a što se najavljuje. Ako ostane isti mislimo ići s obnovom i rekonstrukcijom ambulanti na Lopudu i Šipanu, a to su ulaganja u vrijednosti oko dva milijuna kuna. S obzirom na naše prihode, to bismo mogli izvesti, ali ako zakon bude restriktivan to neće biti moguće. Privatno želim da 2018. ne bude gora, a bolja uvijek može biti. Sin je upisao prvu godinu fakulteta pa se nadam da će to ići – rekao je Bazdan.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist