Aktualno

[ŽELJE I OSVRT] Nikola Dobroslavić: S velikim optimizmom ulazimo u 2024.

nikola dobroslavic portret 4

Za nama je još jedna godina. Prilika je to za podvući crtu pod učinjeno, ali i osvrnuti se na godinu koja nam dolazi. Župan Nikola Dobroslavić za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2023. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za novu godinu.

Godinu za nama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pamtit ćemo po brojnim uspjesima i realiziranim projektima u županiji, ali i uspjesima naše Vlade koji su pridonijeli razvoju svih dijelova Republike Hrvatske pa tako i naše županije.
U prvom redu je Vladin uspjeh – ulazak u euro područje i schengenski prostor čime smo smo postali članom same jezgre euroatlantskih integracija, što nam je kroz povijest bio nacionalni cilj, a što ima nemjerljiv pozitivni utjecaj, posebno na dijelove Lijepe naše okrenute turizmu.
Održali smo i povećali stabilnost i sigurnost, kako na razini države tako posebno u našoj županiji, što nam je oduvijek bio važan cilj, posebno zbog osjetljivosti geopolitičkog položaja krajnjega hrvatskog juga.
Godinu ćemo pamtiti po daljnjim uspjesima u povezivanju županije: pustili smo u promet Obilaznicu Stona, završen je Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci, u visokoj je fazi gradnja luka Cavtat, Ubli i Polačište na Korčuli.
Uspješno smo realizirali i Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, s akademisima Čingrija i Garište, Centar za djecu s teškoćama u razvoju u Metkoviću i Projekt sigurne kuće Josipov dom.
Za nama je iznimno uspješna turistička sezona, na čemu čestitamo i zahvaljujemo svim turističkim djelatnicima, ali i svima drugima koji sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda naše destinacije.
S velikim optimizmom i planovima ulazimo i u 2024. godinu. Provodit ćemo projekte daljnjeg prometnog povezivanja: luke Perna i Prigradica, Obilaznicu Orebića za koju je pokrenuta javna nabava za izvođenje, ali i ključni projekt nakon Pelješkog mosta nastavak autocestu do Osojnika. Pokrenuta je javna nabava za dionicu Zaton Doli – Mravinjac čime kreće gradnja autoceste. Moramo konačno krenuti i s brzom cestom do Zračne luke, ona nam nužno treba i treba nam odmah.
Kreće gradnja Osnovne škole Cavtat, vjerujemo i škole u Župi, energetska obnova Opće bolnice Dubrovnik i Specijalne bolnice Kalos, kao, vjerujemo, i rekonstrukcija dijela Kalosa u objekt medicinskog turizma. U godini pred nama moramo aktivirati sustav gospodarenja otpadom s temeljnim objektom Centrom u Lučinom razdolju koji se gradi. Također očekujemo početak realizacije projekta brane na Neretvi, kao dijela projekta obrane Neretvanske doline od zaslanjenja.
U godini pred nama kreće provedba Integriranog teritorijalnog programa za otoke, vrijednog 32 mln eura, kojim ćemo financirati brojne investicije na otocima i Pelješcu. Zahvalni smo Vladi koja je prva u EU uspostavila poseban teritorijalni program za otoke s ciljem smanjivanja razlika života i gospodarstva na otocima i na kopnu.
Očekujemo još jednu rekordnu turističku sezonu, a planiramo je i produljiti uvođenjem novih letova na našu Zračnu luku kojoj smo dali ponosno ime dubrovačkog i hrvatskog velikana Ruđera Boškovića.

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist