Aktualno

KAD NEMA SUNCA – NEMA NI RASVJETE ‘Zona sumraka’ u Ulici kardinala Stepinca!

rasvjeta kardinala stepinca 7

Ulična rasvjeta u Ulici kardinala Stepinca ne radi nakon nekoliko oblačnih dana. Da je ulica u mraku, požalili su nam se u nekoliko navrata i njeni stanovnici, a problem je prijavljen i na platformu Dubrovačko oko. Razlog ‘tame’ leži u činjenici kako je riječ o solarnim svjetiljkama, koje su postavljene u svibnju ove godine. Tada su se iz Grada Dubrovnika pohvalili kako je u prethodno neosvijetljenom dijelu Ulice kardinala Stepinca, od hotela More do skretanja za Ulicu Iva Dulčića, postavljena suvremena LED solarna i u potpunosti ekološka javna rasvjeta, bez potrošnje električne energije. Isticalo se tada i kako oblačno vrijeme neće predstavljati problem za normalno funkcioniranje rasvjete.

Kad je oblačno vrijeme – nema rasvjete
—Svjetiljke pokreću punjivi akumulatori koji svoju funkciju neometano obavljaju i za vrijeme oblačnog vremena – istaknuto je u objavi Grada Dubrovnika iz svibnja ove godine. No, to se u praksi nije takvim pokazalo, a čemu svjedoče svi oni koji tom dionicom svakodnevno prolaze. Ulicu u mraku uspio je ‘uhvatiti’ i naš fotoreporter Ivan Pozniak. Objašnjenje za javnu rasvjetu koja nakon nekoliko oblačnih dana ne radi, zatražili smo od Grada Dubrovnika, a problem je prijavljen i putem platforme Dubrovačko oko.
—Radi se o solarnim svjetiljkama, koje se pune sunčevom energijom, i postavljene su na tu poziciju kao pilot projekt. Pošto je zadnje vrijeme dosta oblačnog i kišovitog vremena nisu se u mogućnosti napuniti do kraja da izdrže cijelu noć. Svakako smo ih ispitali i one su ispravne, a zbog vidljivih problema naći ćemo uskoro adekvatno rješenje – istaknuli su u odgovoru na prijavu sugrađana putem Dubrovačkog oka iz Grada Dubrovnika. Za Dulist pak navode kako je riječ o LED solarnoj rasvjeti renomiranog proizvođača, koju pokreću punjivi akumulatori koji svoju funkciju neometano obavljaju i za vrijeme oblačnog vremena.

Testirat će se svjetiljke drugog proizvođača
— Međutim, iznimno, za vrijeme dužeg razdoblja bez sunca dolazi do nešto niže učinkovitosti svjetiljki. Kako bi se u potpunosti riješilo navedeno, u idućem razdoblju razmotrit će se opcija testiranja svjetiljki drugog proizvođača – kratko su nam odgovorili iz Grada Dubrovnika. Inače, zahvat izgradnje nove javne rasvjete u Ulici kardinala Stepinca izveden je uz radove postavljanja nove vodo-komunalne infrastrukture u sklopu projekta Aglomeracija. Trasa nove javne rasvjete duga je 455 metara te je usklađena s trasom vodovodne i kanalizacijske mreže budući da je polaganje instalacija odrađeno istovremeno s ovim radovima, čime su izbjegnuti dodatni radovi iskopa.
— Novim instalacijama i novim asfaltnim zastorom osigurat će se kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija vozila te pješaka i biciklista – istaknuli su u objavi iz Grada Dubrovnika. Zanimljivo je kako se isti problem pojavio i na predjelu Mohovo u Zatonu.
—Kroz Mohovo je postavljena nova rasvjeta. Samo oko 50 posto rade – prijava je koja je također stigla na Dubrovačko oko. I tu je odgovoreno kako su svjetiljke na solarno napajanje te se nakon više kišnih dana nisu uspjele preko dana napuniti da bi izdržale cijelu noć.
—Svjetiljke su ispravne te će se napuniti prilikom prvog dana bez kiše te će problem biti riješen – odgovoreno je putem aplikacije na ovu prijavu.

Objavljeno u tiskanom izdanju 20. prosinca 2023.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist