Hrvatska

Želite glasovati, a niste u mjestu prebivališta? Još danas to možete riješiti

Izbori glasovanje Mato Franković

Ako imate namjeru izaći na izbore, a 8. studenog nećete se zateći u mjestu svog prebivališta, danas je zadnji dan u kojem možete obaviti privremeni upis u registar birača. Za razliku od prijašnjih parlamentarnih izbora kada ste s papirima trebali obijati vrata različitih ureda gradske i državne uprave, što možete i sada ako želite, danas to možete napraviti u svega nekoliko klikova mišem.

Preduvjet je taj da ste e-građanin, a ako i niste, to možete postati u svega nekoliko minuta nakon što ispunite ovaj formular i predate ga u FINA-i.

Popunjeni formular predate na šalteru, zauzvrat ćete dobiti aktivacijski kod, a potom će vam na e-mail adresu stići link preko kojeg možete pokrenuti ePass upisivanjem aktivacijskog koda.

Nakon toga u svega nekoliko klikova popunit ćete zahtjev za privremeni upis u registar birača i tu sav posao za vas završava. Jedino što nakon toga trebate jest izići na izbore na odgovarajuće mjesto glasovanja gdje ste se prijavili.

Ako vam se ovo čini komplicirano, a, vjerujte, nije, zahtjev možete podnijeti i neposredno u pisanom obliku i poslati poštom ili e-mailom na adresu ureda državne uprave po mjestu stanovanja. Takve zahtjeve nadležni uredi zaprimat će danas do 16 sati, prenosi tportal.hr

Prema podacima Ministarstva uprave, do jučer u 10.30 sati zahtjeve za privremeni upis (ako će glasati u RH) podnijelo je 12.529 ljudi, dok je prethodnu registraciju (ako će glasovati u inozemstvu) podnijelo 12.617 građana. U ministarstvu očekuju da će ukopna brojka premašiti 30 tisuća zahtjeva.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist