Aktualno

Zeleno svjetlo za nove plinovode

Zeleno svjetlo za nove plinovode

– Forum je iznimno važna stvar za Hrvatsku, te upravo i prekretnica za nju, jer je uspjela biti među avangardnim zemljama glede povezivanja energetske politike i međunarodnih odnosa

– naglasila je danas pri zatvaranju dvodnevnog Croatia Foruma o energetici ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić.

Energetska diplomacija u novom konceptu naše gospodarske diplomacije je novi čimbenik, istaknula je Pusić, te dodala i kako je potreba za energijom nekad  uzrokovala ratove, a danas može biti način suradnje između država.

– Prije nekoliko godina nije se mogla zamisliti povezanost država poput Azerbejdžana, Turske, Grčke, Albanije i Italije, kroz  koje će prolaziti trans-jadranski plinovod. Tome treba pridodati i projekt jonsko-jadranskog plinovoda s naše strane Jadrana pa se vidi da se energetski koridori sada pojavljuju kao sredstvo povezivanja široke palete zemalja – istaknula je Pusić.

Naime, jonsko-jadranski pravac plinovoda povezuje zemlje i regije i prije nego je donesena odluka o trans-jadranskom plinovodu koji sada pruža priliku za ostvarenje projekta IAP-a kao sastavnog dijela TAP-a (transjadranski plinovod).

Pusić je istaknula činjenicu da je projekt IAP-a na dubrovačkom skupu dobio pozitivno mišljenje predstavnika Europske komisije Fabriza Barbasa jer ga se vidi kao projekt koji nije samo regionalni nego praktički uvodi plin u Europu.

– Od dobre želje do realizacije dug je put, te se tako za sada ne može odgovoriti o mogućoj financijskoj potpori iz Europe tom projektu – dodala je Pusić.

Danas je svečano potpisan i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Portugala. Ugovor su potpisali zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH Joško Klisović i državni tajnik za europske poslove Portugala Bruno Maçães.

Diversifikacija energetskih izvora

Na posljednjoj raspravi Croatia foruma, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je Hrvatskoj i regiji u kojoj se nalazi potrebna diversifikacija energetskih izvora i niže cijene energenata, a da to se može postići samo međusobnom suradnjom jer nijedna zemlja nije dovoljno velika da bi vodila samostalnu energetsku politiku.

Hrvatska danas proizvodi oko 50 posto svojih potreba za plinom i oko 20 posto potreba za naftom, a ostalo uvozi, istaknuo je Vrdoljak, te dodao kako će se zato zauzeti za provedbu triju projekata u bliskoj budućnosti – eksploataciji novih izvora plina u Jadranskom moru, provedbi strateškog projekta izgradnje LNG terminala, te upravo izgradnja Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP). To je, prema Vrdoljakovim riječima, velika stvar za sve zemlje regije kroz koje bi plinovod prolazio (Albanija, Crna Gora, BiH i Hrvatska) pa bi ga one željele uklopiti već u prvu fazu izgradnje TAP-a. 

Pusić o Pelješkom mostu

Iako tema nije usko vezana za Croatia Forum, ipak ću istaknuti – već je dva ili tri puta odlagano objavljivanje rezultata predstudije isplativosti Pelješkog mosta – istaknula je danas na konferenciji za medije Vesna Pusić.  
– Očekujemo kako će rezultati biti objavljeni, a nakon toga idemo u dalje razgovore, no za početak moramo vidjeti službeni rezultat predstudije izvodljivosti – ponovila se je Pusić.

Ništa od Mađara

Inače, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao je sudjelovanje na Croatia Forumu temeljem odluke mađarske vlade, a čini se da je to potaknuto hrvatskim izdavanjem europskoga uhidbenog naloga protiv Mađara Zsolta Hernadija, šefa MOL-a, istaknula je na Forumu Pusić.

– Riječ je o sudskome predmetu koji traje duže od mandata ove vlade, ali to je u rukama pravosudnih tijela, a sada i u okviru europske pravosudne suradnje – objasnila je Pusić.

Pročitajte još

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist