Aktualno

Povećanje PDV-a umanjit će konkurentost

Povećanje PDV-a umanjit će konkurentost

Župan Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministru turizma Darku Lorencinu u kojemu izražava negodovanje zbog najavljenog povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na usluge smještaja, hrane i pića za 3 posto u 2014. godini.

 Pismo prenosimo u cijelosti:
 
„Poštovani gospodine Lorencin,
 
 Najava povećanja stope PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića sa 10% na 13% u idućoj godini je neugodno iznenadila turističke gospodarstvenike u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a i u cijeloj Hrvatskoj.
 
Za usluge smještaja do sada je, već više godina, stopa PDV-a iznosila 10% a od ove godine se ista stopa primjenjivala i na ostale ugostiteljske usluge.
 
Ukupan turistički sektor će povećanjem stope PDV-a umanjiti svoju međunarodnu konkurentnost za koju se svi zalažemo. U većini konkurentnih zemalja stopa PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljstvu se kreću u rasponu 6 % – 10%.
 
Pružateljima usluga smještaja će povećana stopa PDV-a dodatno otežati i opteretiti poslovne rezultate jer su sa svojim stranim partnerima već ugovorili poslove i cijene svojih usluga za 2014. godinu i nisu u mogućnosti razliku PDV-a prevaliti na kupce, a to znači da će iznos povećanog PDV-a morati platiti sami i time umanjiti prihode. Česta izmjena poreznih stopa (i drugih propisa iz područja bitnih za poduzetništvo) nije motivirajuća za strane i domaće investitore što će imati dugoročne negativne posljedice za hrvatsko turističko i ukupno gospodarstvo.

Vjerujem da ste u potpunosti informirani o navedenom problemu i da ćete se založiti za najbolje rješenje u interesu hrvatskog turističkog sektora, te da navedena najava povećanja stope PDV-a neće biti potvrđena od Vlade Republike Hrvatske.
 
 
Zahvaljujemo na suradnji, uz pozdrave.“

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist