Hrvatska

ZELENI UPOZORAVAJU „Ugovori za eksploataciju nafte na Jadranu su štetni!“

nafta platforma

Zelena akcija i nacionalna mreža okolišnih udruga Zeleni forum smatraju namjeru Vlade RH da potpiše ugovore s koncesionarima za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom.

Ističu kako posebno zabrinjava manipulativni i netransparentni postupak provedbe javnog nadmetanja, ‘donošenja’ Okvirnog plana i programa, te izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš.

– Činjenica kako cijeli proces vodi jedno Ministarstvo i na brzinu uspostavljena agencija te da Vlada donosi odluku o koncesionarima na zatvorenoj sjednici, bez nadzora Sabora i javnosti, otvara prostor za korupciju i potpisivanje štetnih ugovora – istakli su jutros aktivisti na prosvjednoj akciji ispred zgrade Vlade RH.

Upozoravaju kako je navodni planirani udio Republike Hrvatske u raspodjeli mogućeg prihoda od eksploatacije ugljikovodika od 55 posto sumnjivo manji u usporedbi s npr. 80 posto u Norveškoj, ili sa 65–70 posto planiranog udjela u Crnoj Gori.

– Tako mali udio u raspodjeli planirane dobiti neprihvatljivo je pogodovanje koncesionarima koje budi sumnju u korupciju te podsjeća na prošle štetne ugovore zbog kojih danas imamo goleme štete! Hrvatska javnost ima pravo biti sumnjičava te zahtijevamo temeljitu istragu i preispitivanje predloženih odluka i nacrta ugovora. Tko je i na osnovu kojih kriterija donio odluku kako je baš 55 posto udjela u prihodu najpovoljnija opcija za Hrvatsku? Kako je moguće da se svjesno srlja u štetne ugovore? – naveo je voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan.

Istaknuo je i kako je problematična cijela ideja ugrožavanja Jadrana kao našeg najvrjednijeg prirodnog resursa te da bi i 100 posto udjela u prihodu bilo neprihvatljivo.

– Za usporedbu, u Crnoj Gori će nacionalni parlament potvrđivati temeljne dokumente i prijedloge ugovora s koncesionarima. Kako je moguće da je Hrvatski sabor potpuno zaobiđen u ovako važnoj odluci i proceduri? Pozivamo Hrvatski Sabor da sazove hitnu tematsku sjednicu, posebno u svijetlu nedavne odluke Hrvatske zajednice županija kojom se propituje plan Ministarstva gospodarstva – istaknuto je na prosvjedu.

– Smatramo kako je javno nadmetanje pokrenuto bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovne zakonom predviđene dokumente za gospodarenje i zaštitu Jadrana te eksploataciju nafte: niti Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, niti Strategiju gospodarenja mineralnim sirovinama. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu – zaključak je s prosvjeda.

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist