Zanimljivosti

Zelena Čistka i u Uvali Lapad

Zelena Čistka i u Uvali Lapad

Ovu subotu, 20. travnja, s početkom u 9 sati održat će se akcija čišćenja i uklanjanja otpada na plaži Uvale Lapad, preko puta dječjeg igrališta Grand hotela Park.

Održavanje akcije povezano je sa "ZELENOM ČISTKOM – jedan dan za čisti okoliš", kada se prigodom Dana planeta Zemlje 22. travnja uklanjaju otpadi s divljih odlagališta i drugih lokacija.

Sudionicima će se, nakon uvodne riječi i kratkih uputa koordinatora Projekta Zdrav za 5! i akcije Zelena čistka, podijeliti sredstva potrebna za sigurno čišćenje i uklanjanje otpada (gumene rukavice, grablje, metle, vreće za prikupljen otpad). Nakon čišćenja lokacije predviđena je kratka okrjepa sudionika (sendviči, voda i sokovi), nakon čega će predstavnici MUP-a predstaviti jedan od načina detekcije opojnih sredstava, uključivanjem  obučenog psa za detekciju droga.

Na lokaciji je predviđeno i  postavljanje štanda na kojem će biti izložena oprema za detekciju minsko-eksplozivnih sredstva. Predstavnici vatrogasnih postrojbi demonstrirati će gašenje požara uzrokovanog neoprezom (na primjer, odbačenim opuškom ili staklom iz prirode).

Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja predstaviti će opremu za traganje i spašavanje za nestalim i ozlijeđenim osobama, kao i neke od tehnika spašavanja.

Naime, kroz Komponentu 2. Projekta Zdrav za 5!, Zaštita i uređenje okoliša, a u cilju podizanja razine svijesti djece i mladeži o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline, kao i aktivnog mijenjanja stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, jačajući međusektorsku suradnju u području zaštite okoliša i prirode, s partnerima, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravlja, fokusira se na izgradnju sigurnog i zdravog okoliša za sigurno i kvalitetno odrastanje mladih, poticanjem zajednice na uklanjanje prilika koje omogućavaju pojavu kriminaliteta organizirajući akcije poput čišćenja javnih površina na kojima se okupljaju mladi.

U akciji će sudjelovati: predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici Grada Dubrovnika, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, učenici 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola, u kojima su već održana edukativna predavanja u sklopu Projekta Zdrav za 5!, predstavnici vatrogasnih postrojbi, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ronilački savez Dubrovačko-neretvanske županije, komunalni redari i predstavnici komunalnog poduzeća Čistoća Dubrovnik, predstavnici tvrtke Vrtlar Dubrovnik, te volonteri akcije ZELENA ČISTKA.

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist