Hrvatska

Zelena akcija: Ovakvo istraživanje i eksploatacija nafte u Jadranu je neprihvatljivo!

Zeleni forum, nacionalna mreža okolišnih udruga, smatra današnju odluku Vlade RH o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom!

Kako ističu ‘zeleni, javno nadmetanje pokrenuto je bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana – Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu.

Donošenjem odluke o broju koncesionara i polja na kojima se dozvoljavaju istražni i eksploatacijski radovi prejudicira se strateška procjena utjecaja na okoliš koja bi trebala dati odgovor na osnovno pitanje: koji obuhvat i intenzitet istražnih i/ili eksploatacijskih radova je prihvatljiv sa stajališta očuvanja okoliša i rizika po druge gospodarske aktivnosti.

Donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno je zabrinjavajuće jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru.

„Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram, sa stajališta zaštite okoliša, najgorom odlukom neke Vlade RH do sada!“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Zelena akcija je, ispred Zelenog foruma, uputila poziv predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu, pišu iz te Udruge.

Pročitajte još

NEZNATNO JEFTINIJE Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Banožić izašao iz bolnice, liječenje nastavlja kod kuće

Dulist

Od ponoći nove cijene goriva

Dulist