Hrvatska

Broj blokiranih građana nastavlja rasti

Broj blokiranih građana i iznos njihova duga nastavlja rasti – krajem studenoga u blokadi je bilo 320.920 građana, a njihov je dug premašio 30 milijardi kuna te tako po prvi put premašio iznos dugovanja blokiranih poslovnih subjekata, pokazuju podaci koje je u srijedu objavila Financijska agencija (Fina).

Po podacima Fine, blokirani su građani krajem studenoga dugovali ukupno 30,14 milijardi kuna, dok su neizvršene osnove za plaćanja više od 52 tisuće poslovnih subjekata iznosile 29,86 milijardi kuna.

Statistika Fine pokazuje, naime, da je broj blokiranih poslovnih subjekata i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje u studenom pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, dok se kod blokada građana nastavlja trend rasta.

Na mjesečnoj razini, u usporedbi s listopadom ove godine broj blokiranih građana porastao je za 1.030 ili za 0,3 posto, a iznos njihova duga porastao za 600 milijuna kuna ili za 2,1 posto.

Na godišnjoj razini broj blokiranih građana veći je za 8,4 posto, odnosno krajem studenog ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi su bila 24.803 građana više nego krajem studenog prošle godine. Dug građana na godišnjoj je razini porastao za 30,8 posto ili za 7,1 milijardu kuna.

Po podacima Fine, zbog neizvršenih osnova za plaćanje krajem studenog je bilo blokirano 52.079 poslovnih subjekata, a ukupna vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje iznosila je 29,86 milijardi kuna.

Na mjesečnoj je razini broj blokiranih subjekata smanjen za 1 posto ili za njih 540, a iznos njihova duga smanjen je za 66,3 milijuna kuna ili za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, riječ je o smanjenju za 9.869 poslovnih subjekata ili za 15,9 posto te smanjenju prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje za 12,2 posto ili za 4,2 milijarde kuna.

Iz Fine napominju i da je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u studenom u odnosu na listopad smanjen za 141,3 milijuna kuna, a broj dužnika za njih 77.

Po podacima Fine, i u studenom dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi – u blokadi dužoj od 360 dana bilo je 37.975 subjekata, što je udio od gotovo 73 posto u ukupnom broju blokiranih subjekata, a na njih se odnosi 88,1 posto ukupnog duga ili iznos od 26,3 milijarde kuna.

Finina statistika za studeni pokazuje i da više od dvije trećine blokiranih poslovnih subjekata ili njih 35.002 nema zaposlenih, a njihova dugovanja u iznosu od 20,8 milijardi kuna čine 69,5 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Od ukupno 52.079 blokiranih poslovnih subjekata, manje od polovine su pravne osobe, s tim da se na njih odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje ili 74,6 posto. Naime, krajem studenog u blokadi je bilo 25.209 pravnih osoba s dugovanjima u ukupnom iznosu od 22,26 milijardi kuna.

U blokadi je krajem studenog bilo i 26.870 fizičkih osoba odnosno obrtnika s iznosom dugovanja od 7,59 milijardi kuna.

www.liderpress.hr

Pročitajte još

NEZNATNO JEFTINIJE Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Banožić izašao iz bolnice, liječenje nastavlja kod kuće

Dulist

Od ponoći nove cijene goriva

Dulist