Aktualno

“Žele me za gradonačelnika”

"Žele me za gradonačelnika"

Prema najavama rektora Sveučilišta u Dubrovniku Matea Milkovića 27. travnja bit će raspisan natječaj za novog čelnog čovjeka te visokoškolske ustanove.

Nakon što je na čelu Sveučilišta proveo devet godina, pred Milkovićem je nova odluka. Ostati na Sveučilištu ili otići u mirovinu, ili… krenuti u političke vode. U javnosti se spominju neka imena njegovih nasljednika poput profesora Branka Glamuzine, profesora Vlatka Lipovca i profesorice Vesne Vrtiprah. Milkovićev favorit je Vesna Vrtiprah, otkrio nam je u razgovoru za novi broj duLista.

Nakon što se raspiše natječaj, tijekom svibnja obavit će se izbor novog rektora. Ja ostajem na dužnosti do 30. rujna ove godine. Odluku o najboljem kandidatu donijet će Senat, ipak ja kao rektor imam svoje promišljanje. Podržat ću profesoricu Vesnu Vrtiprah. – istaknuo je navevši razloge. Rektor Milković, koji ima nekoliko opcija nakon 30. rujna-otići u mirovinu, o čemu ozbiljno razmišlja, ili ostati na sveučilištu kao profesor. No, njegovo se ime spominje i u političkim krugovima kao ozbiljnog kandidata za gradonačelnika, pa i SDP-ovog:.

Nije samo SDP u pitanju. Istina je, prošlo mi je kroz ured jako puno ljudi koji zastupaju različite opcije. Imam gotovo svakodnevno takvu temu, ali nisam nikakvu odluku donio. Moram priznati da sam bio u izvršnoj vlasti od 1974. do 1982. godine, uostalom politika je i vođenje sveučilišta, samo što se ja nikada nisam želio baviti politikom na takav način. Želim napraviti nešto, da nakon nekog vremena mogu reći – to je to i to smo napravili i realizirali. Ja mislim da ne mogu ni proći u politici kad bi se odlučio na takav korak, jer nisam čovjek koji voli protokolarne stvari, koji će razvoditi delegacije po zidinama. Imam sve karakteristike, koje nisu simpatične biračima. To je moje mišljenje. Gledam na sebe kritički, uostalom imam i godina. Mislim da čovjek treba znati reći – dosta je- istaknuo je najavivši i neke revizije postojećih studijskih programa dodavši kako je za očekivati da od 2013/14. neki se smjerovi neće izvoditi.

Tako se primjerice na studiju Restauracije neće izvoditi svi smjerovi odjednom, već će se svake tri godine upisivati studenti na dva od pet odjela. Novina je i pokretanje stručnog studija financijskog menadžment u Pločama, te pokretanje Studija vizualne i glazbene umjetnosti, za koji je izrada elabirata pri kraju.

– Računamo da će u lipnju doći pred Senat, te da ćemo od 1. rujna imati rješenje da sljedeće akademske godine krenemo s upisima studenata. Rješavanjem prostora i sadržaja na Bistrini možemo razvijati studije akvakulture i marikulture, a s druge strane izmiještanjem Zavoda za mediteranske kulture iz Čokolina u Župu, stvaraju se preduvjeti za pokrenuti nove studije iz agronomije i onih područja koji su zanimljivi Dubrovačko – neretvanskoj županiji, od doline Neretve pa do konavoskog polja – zaključio je. Najavio i da bi do kraja ovog mjeseca sveučilišni kampus u Staroj bolnici trebao dobiti uporabnu dozvolu, a otvaranje zgrade planira se u tjednu od 2. do 6. svibnja, dok je dokumentacija za studentski dom još uvijek u izradi.

– Računamo da ćemo dobiti građevnu dozvolu do konca rujna ove godine. Aplicirali smo 25 milijuna eura za izgradnju studenskog doma. Ako ne uspijemo dobiti 25 milijuna eura iz EU fondova, imamo i rezervne opcije. Dio državne strategije je ulaganje u studentski standard, a pri tom se mislilo baš na izgradnju studentskih domova u gradovima koji ga nemaju (Zadar, Dubrovnik, Pula). Tako se kroz javno – privatno partnerstvo može doći do doma. Ipak, protiv sam takvog načina izgradnje, jer sam mišljenja da uz ovo što je dosad investirano u druga sveučilišna središta da bi i Dubrovnik trebao doći na red. Postoji i treća mogućnost da se sami zbrojimo i da sami financiramo gradnju doma – zaključio je rektor Milković.

Cijeli razgovor sa rektorom Milkovićem, u kojem je odaslao i  po(r)uku budućem dubrovačkom gradonačelniku pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist