Zanimljivosti

“Zdravstveni odgoj nudi iskrivljeni pogled na čovjeka”

Brojni vjernici i ove su godine hodočastili u svetište Gospe od Milosrđa u Dubrovniku na jučerašnji blagdan Male Gospe kako bi se utekli zagovoru Blažene Djevice Marije.

Mise su slavljene od 4 sata ujutro, pa sve do 11 sati svakog punog sata. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
U propovijedi biskup je naglasio Marijino posebno poslanje u povijesti, a to je rođenje Isusa Krista u kojemu je Bog odlučio postati S nama Bog.

-To isto poslanje, dakako na drugačiji način, i naše je poslanje – rekao je biskup. No, istovremeno je naglasio da donošenje drugima Isusa Krista i prenošenje vjere u Isusa Krista sljedećim generacijama, nikad nije bilo lako. Nadovezujući se na to, osvrnuo se i na aktualna događanja:

– Ne mogu, budući da živimo u ozračju razmišljanja o tome, ne spomenuti i zdravstveni odgoj koji se eksperimentalno uvodi u naše škole, a kojim se, umotano u lijepe i poželjne stvari kao što su zdrav život, prevencija ovisnosti i nasilničkog ponašanja – s čim se svi možemo složiti – našoj djeci kroz tzv. spolnu i rodnu ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, želi ponuditi i iskrivljen pogled na čovjeka s kojim se velika većina roditelja ne slaže, a upravo roditelji, kao oni koji su svojoj djeci dali život, imaju izvorno, prvotno i neotuđivo pravo da odgajaju svoju djecu i da taj odgoj bude u skladu sa njihovim ćudorednim i vjerskim uvjerenjima, ali i da se svim zakonskim sredstvima usprotive namjerama onih koji žele njihovu djecu prisiliti da pohađaju pouku koja je protivna takvim uvjerenjima – naglasio je biskup.
 
Na samom kraju propovijedi biskup je ohrabrio okupljene vjernike:
-I kad nam se čini da nema nade, da je sve propalo, trebamo znati da Bog može i hoće promijeniti stvarnost, da se može i danas utjeloviti. Preduvjet za to ja potpun i nesebičan naš: Neka mi bude! Ovo znači plivati protiv bujice koja je, uvijena u prividno dobre nakane kao što je život, zdravlje, prevencija, zahvatila i mnoge kršćane, a onda bez obzira na cijenu – makar ta cijena bila povratak na ono razdoblje prije 313. ili '90-tih prošlog stoljeća kad su nas otvoreno progonili i smatrali građanima drugog reda – birati drugačije putove od onih koji se nude kao poželjni i suvremeni, nasljedujući Krista do kraja, bez pridržaja i bez kompromisa. Ovo je onaj poziv koji je Bog po anđelu uputio Mariji kad je tražio njezin pristanak za utjelovljenje. Ovo je poziv koji Bog po današnjem blagdanu proteže i na nas, tražeći od nas da se i po nama, na naš način, kroz vjerodostojan i beskompromisan kršćanski život, utjelovi u ovaj svijet – zaključio je biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić.

Ovim euharistijskim slavljen završena je svečana proslava blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije u svetištu Gospe od Milosrđa. Za ovaj blagdan vjernici su se u svetištu pripremali devetnicom koju su vodili fra Željko Cestar iz Varaždina, fra Miljenko Šteko iz Međugorja i fra Ivica Petanjak iz Rijeke.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija