DuList IN

ZDRAVO ZA BOŽIĆ Donosimo nekoliko ‘laganijih’ recepata!

DESA Radionica prikala 2014 9

Dolazak božićnih blagdana vrijeme je zajedništva i veselja, ali i bogate blagdanske trpeze. Mnogi od nas u to vrijeme pretjeraju i nakupe višak kilograma, no postoji rješenje. Umjesto klasičnih masnih i nezdravih kolača pripremite zdravije verzije, pogodne i za osobe na dijeti.

S portala Alternativa za vas tako donose nekoliko recepata kako bi Božić bio i ukusan i zdrav:

1. Polumjeseci od vanilije i badema
Sastojci:
šalica mljevenih badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
1 1/3 šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
¼ šalice vode
1-2 žličice prave vanilije
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i mrvom soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju. Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe. Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.

2. Kuglice od kokosa i grožđica
Sastojci:
1 šalica grožđica
¼ šalice badema
¼ šalice sirovih bučinih sjemenki
1/5 šalice sirovih suncokretovih sjemenki
2 žlice kakaa
4 žlice kokosovog brašna
pola žličice vanilije
Priprema: Namočite bademe i sjemenke u vodi preko noći. Nakon toga ih osušite i dobro izblendajte u mikseru ili blenderu. Dodajte grožđice, kakao, vaniliju i kokos te opet sve izblendajte u čvrstu gustu smjesu. Od smjese formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos.

3. Veganski čokoladni tartufi
Sastojci:
240 grama veganskog kremastog sira
2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
2 šalice tamne čokolade
mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)
Priprema: Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate. Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.

4. Čokoladni zobeni kolačići
Sastojci:
2/3 šalice javorovog sirupa
¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
5 žličica kakaa
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
½ šalice maslaca od kikirikija
1 šalica zobenih pahuljica
1 žličica prave vanilije
Priprema: Na laganoj vatri miješajte javorov sirup, ulje, kakao i cimet. Pustite da ključa tri minute, neprekidno miješajući. Maknite s vatre i dodajte maslac od kikirikija, zob i vaniliju i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Žlicom oblikujte kolačiće, a zatim ih pustite da se ohlade. Maslac od kikirikija možete pripremiti i sami. Sve što vam je potrebno je 55 grama neslanih prženih kikirikija i 2,5 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja ili meda. Sve to izblendajte u glatku pastu, po potrebi dodajte još ulja da se smjesa lakše maže.

5. Medenjaci od integralnog brašna
Sastojci:
šalica integralnog brašna
2/3 šalice raženog brašna
1/3 šalice meda
1/3 šalice hladno prešanog suncokretovog ulja
korica limuna
½ žličice sode bikarbone
cejlonski cimet
klinčić u prahu
kardamom
Priprema: Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine. Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u plastičnu vrećicu, te ostavite u hladnjaku najmanje dva sata, ali najbolje jedan dan. Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 do 20 minuta. Možete ih preliti čokoladnom glazurom. Kardamon možete zamijeniti muškatnim oraščićem.

6. Kolačići od đumbira
Sastojci:
pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
½-1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
½ šalice sojina mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli
Priprema: Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje da kolačići budu hrskaviji. Oblikujte kolačiće i stavite ih u pobrašnjeni i podmazani lim te pecite na 175 stupnjeva oko 20 minuta. Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.

7. Talijanski božićni kruh
Sastojci:
½ šalice tople vode
2 čajne žlice suhog kvasca
¼ žličice šafrana
½ šalice sojinog mlijeka
¼ šalice nerafiniranog šećera u prahu
3 žlice maslinovog ulja
¼ žličice mljevenog anisa
2 žličice prave vanilije
1 žličica pravog ekstrakta badema
malo soli
1 i pol šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¼ šalice pšeničnih klica
½ šalice grožđica
½ šalice sušenih marelica
opcionalno: ½ šalice prženih badema ili pinjola

Priprema: Ostavite šafran i kvasac u toploj vodi desetak minuta. U vruće sojino mlijeko dodajte šećer i ulje, promiješajte. Kad se mlijeko ohladi, dobro ga promiješajte s mješavinom vode, šafrana i kvasca. Dodajte koricu limuna, anis, vaniliju, ekstrakt badema, sol, klice i šalicu brašna te sve sastojke dobro izradite mikserom. Izvadite tijesto iz posude na stol, dodajte suho voće i mijesite na pobrašnjenoj površini s nauljenim rukama 5 do 10 minuta. Stavite tijesto u lagano podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Zatim ga premjestite i stavite do polovice namašćenog kalupa. Pokrijte ubrusom i ostavite neka odstoji oko 20 minuta kako bi se ponovno diglo. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa i ohladite.

8. Veganska orehnjača
Sastojci:
250 grama integralnog brašna,
250 bijelog brašna
1 dcl hladno prešanog maslinovog ulja,
1 žličica soli i 2 žličice nerafiniranog šećera,
2-3 dl sojinog mlijeka,
1 svježi kvasac
Nadjev:
250 grama mljevenih oraha
180 grama nerafiniranog šećera,
sojino mlijeko
Priprema: U šalicu stavite dvije žličice šećera, izmrvite kvasac, prelijte toplim mlijekom i ostavite na toplom mjestu. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno. Dodajte sol, šećer, ulje, limun i sojino mlijeko prema potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže. Napravite nadjev od oraha prelivenih vrućim sojinim mlijekom i dodajte šećer. Kad se tijesto udvostruči, razvaljajte ga na debljinu od 1 cm. Tijesto napunite nadjevom, savijte u roladu, stavite u nauljeni lim i pustite da se diže još oko 30 min. Pecite 30 minuta na 200°C. Umjesto oraha možete koristiti i mak, rogač ili čokoladu.

9. Kolač od višanja i prosa
Sastojci:
400 grama prosa
1 l soka od jabuka
3 vrećice agar agara
500 grama višanja
200 grama nerafiniranog šećera

Priprema: Skuhajte proso u soku od jabuke. Ako smjesa postane pregusta, dodajte još malo soka ili vode. Istresite u posudu za pečenje kolača i poravnajte. Posložite višnje i prelijte ih zaslađenim agar agarom. Višnje možete zamijeniti drugim voćem poput kivija, breskvi, jagoda, borovnica, malina ili kupina.

Kako učiniti vaše omiljene kolače zdravijima:
Da bi vaši kolači bili zdraviji, slijedite ove jednostavne savjete.
Margarin zamijenite kokosovim uljem, a rafinirana biljna ulja hladno prešanim.
Bijeli šećer nadomjestite nerafiniranim smeđim šećerom ili stevijom, medom, melasom, javorovim ili agavinim sirupom.
Umjesto jaja upotrijebite lanene sjemenke s vodom, banane, jogurt, kupovne nadomjestke za jaja, kukuruzni ili krumpirov škrob.
Jedan dio bijelog brašna u receptu (od 30 do 50 posto) zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica.

Pročitajte još

Klapska pjesma na svakom koraku, na Osojnik stiže Mladen Grdović

Dulist

Američka milijarderka Marijke Mars sa svojom jahtom uplovila u Dubrovnik

Dulist

OVOLIKO POZNATIH NE DOLAZI NI U MONACO Posjetili su nas Bill Gates, Jeff Bezos, Michael Jordan, Bebe Rexha, Nicole Kidman…

Dulist