Kultura

Zbor Pontanima pjeva Hercegovačku misu u Pridvorju i Dubrovniku

Zbor Pontanima pjeva Hercegovačku misu u Pridvorju i Dubrovniku

Interreligijski zbor Pontanima u sklopu turneje Hrvatskom održat će dva koncerta u organizaciji franjevačkog samostana sv. Vlaha, a ulaz na oba koncerta je besplatan.

Prvi koncert večeras u 20 sati bit će održan u Pridvorju u franjevačkom samostanu sv. Vlaha koji je osnovan 1429. godine, gdje će zbor izvesti repertoar iz svoje simfonije religija i kultura, a čija ljepota umjetničke raznolikosti je nastala iz suzvučja duhovnih utjecaja u Bosni i Hercegovini.

Na drugom koncertu 10. lipnja u 18 sati u Franjevačkom samostanu u Dubrovniku zbor Pontanima će sa solistima Narodnog pozorišta Sarajevo, Katarinom Kikić (sopran), Dajanom Šegvić (alt) i Markom Kalajanovićem (bariton), uz fra Emanuela Josića (tenor) izvesti Hercegovačku misu kompozitora Andrije Pavliča.

Hercegovačka misa odiše glazbenim elementima hercegovačke kulturne baštine, a koji unatoč primjeni suvremenog glazbenog jezika biva prepoznatljiv i blizak duhu hercegovačkog čovjeka. Oba koncerta će biti izvedena pod dirigentskom palicom zbora – Alme Aganspahić.

Međureligijski zbor Pontanima je osnovan 1996. godine u Sarajevu, na inicijativu fra Ive Markovića, profesora na Franjevačkoj teologiji. U više od 20 godina postojanja zbor je izrastao u jedan od najvažnijih aktera na području međureligijskog mirovnog djelovanja u BiH povezujući iznimno visok umjetnički domet s moćnom vizijom budućnosti u kojoj će religije biti žarišta susreta a ne podjele; gdje se različitost uzima kao sredstvo liječenja i izvor nade i proslave. U svom radu koji obuhvaća više od dva desetljeća, zbor je dobitnik višestrukih nagrada za mirovno djelovanje, izgradnju kulture i mira, kao i doprinos umjetnosti.

Zbor je nastupio preko 500 puta diljem Bosne i Hercegovine i na putovanjima po Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj Francuskoj, Engleskoj, Sjedinjenim državama, Kini.

Posjetitelji će imati priliku posvjedočiti ljepoti i magičnosti programa iz simfonije religija i kultura koju pjeva Pontanima, uz izvedbu Hercegovačke mise – glazbenog ogledala Hercegovine. Ulaz na koncerte je besplatan.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist