Kultura

Zbor Blasius adventskim koncertom želi vratiti svjetlost u Grad

Želimo pripremiti atmosferu za što ljepše božićno raspoloženje – govori nam prof. Maja Marušić pod čijim će ravnanjem Dubrovački mje­šoviti zbor Blasius održati adventski koncert u crkvi svetog Vlaha u petak, 17. prosinca s početkom u 20 sati.
‘Pustili’ su nas na jednu od svojih proba, a kako bismo popričali i saznali što nam sve pripremaju. Već na samom početku ističu kako na koncertu neće sami nastupiti, već će uz njih sudjelovati i kvartet flauta Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Kvartet čine Klara Brčić, Ana Burić, Ines Begić i Nevia Miloslavić, a njihova voditeljica je prof. Đive Kušelj. ­

Klasično i moderno
Publika će moći uživati u 45 minuta koncerta, a zbor će izvesti pet advent­skih pjesama i pet božićnih pjesama.
— Nećemo vele. Kako je korona, malo smo se sastajali i nije bilo puno prova. Ipak, napravili smo program kako bismo održali jedan lijepi kon­cert. Imat ćemo klasičnih, ali i nešto modernijih pjesama. Ne toliko, jer smo mi ipak više za onaj klasičniji dio – rekla je Marušić. Zašto su odlučili odr­žati ovakav koncert, jedan od članova zbora, Slobodan Varezić ‘Bobi’, jasno ističe: ‘Želimo ljudima vratimo svje­tlost u Grad’. Inače, nije riječ o prvom ovakvom koncertu. Prisjetila se kako je zbor u vrijeme Adventa već nastu­pio 2019. godine, također u crkvi sv. Vlaha. No, tada je uz njih nastupio drugi, Gudački kvartet iz Dubrovač­kog simfonijskog orkestra.

blank

Mladi duhom
Iako je godina osnutka zbora 2019., Bla­sius čine ljudi koji se poznaju, sura­đuju, druže i pjevaju od prije. Vratili smo se na same početke njihovog dje­lovanja, u 2016. godinu. Naime, tada je na Dubrovačkim ljetnim igrama ‘igrala’ predstava ‘Kafetarija’ te je bio potreban zbor. Marušić je krenula pojedinačno zvati pjevače amatere, njene bivše učenike, kolege i prijatelje koji bi ‘uskočili’ i sudjelovali u ovom projektu. Samo dvije godine kasnije, doprinijeli su ostvarivanju predstave Michelangelo na Lokrumu. Riječ je bila o predstavi nastaloj po drami ‘Miche­langelo Buonarroti’ Miroslava Krleže u režiji Sebastijana Horvata, a u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. U istoj su predstavi sudjelovali i kad se igrala u Rijeci. Pa su tako ista­knuli kako po pitanju toga puta postoji kuriozitet.
— Nastali smo u tom autobusu na putu za Rijeku. Mi jesmo bili formi­rani kao festivalski zbor, međutim, ideja da se radi malo svjetovniji pro­gram i ležernije stvari, ne samo ‘kla­sika’, nastala je tada u autobusu. Takav program smo i radili, a na ovom ćemo koncertu izvoditi prigodne, blagdan­ske pjesme. No, vjerujem da će svi uživati! – kazao je ‘Bobi’.

blank

‘Da Maja ne valja…’
Trenutno u zboru djeluju članovi koji su u zboru od samih početaka, no ima i dosta novih pjevača.
— Zbog korone i posebnih uvjeta, nekoliko članova je odustalo od sudje­lovanja u zboru. Kad se vrati normalno stanje, onda bi se trebali i oni vratiti. Ja se nadam da hoće! No dobili smo nove članove koji su nam pomogli da napra­vimo lijepi zvuk zbora – istaknula je Marušić te dodala da su svi – mladi duhom! Kad smo ih pitali kakva im je voditeljica zbora, ‘Bobi’ je rekao: ‘Maja nam je super, držimo je pod kontrolom’, na što je voditeljica zbora kroz smijeh rekla: ‘To je najpoštenije rečeno’.
— Da Maja ne valja, ne bismo joj se vraćali toliko godina – istaknuli su među ostalim.

Pročitajte još

ZBOG BOLESTI GLUMICE Za vikend otkazane izvedbe Orašara

Dulist

KULTURNI DOPRINOS FESTI Što donosi novo izdanje časopisa Dubrovnik?

Dulist

Odabirom sv. Vlaha za zaštitnika počinje razdoblje zrelosti zajednice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija