Kultura

Zbor Blasius adventskim koncertom želi vratiti svjetlost u Grad

Zbor Blasius adventskim koncertom želi vratiti svjetlost u Grad

Želimo pripremiti atmosferu za što ljepše božićno raspoloženje – govori nam prof. Maja Marušić pod čijim će ravnanjem Dubrovački mje­šoviti zbor Blasius održati adventski koncert u crkvi svetog Vlaha u petak, 17. prosinca s početkom u 20 sati.
‘Pustili’ su nas na jednu od svojih proba, a kako bismo popričali i saznali što nam sve pripremaju. Već na samom početku ističu kako na koncertu neće sami nastupiti, već će uz njih sudjelovati i kvartet flauta Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Kvartet čine Klara Brčić, Ana Burić, Ines Begić i Nevia Miloslavić, a njihova voditeljica je prof. Đive Kušelj. ­

Klasično i moderno
Publika će moći uživati u 45 minuta koncerta, a zbor će izvesti pet advent­skih pjesama i pet božićnih pjesama.
— Nećemo vele. Kako je korona, malo smo se sastajali i nije bilo puno prova. Ipak, napravili smo program kako bismo održali jedan lijepi kon­cert. Imat ćemo klasičnih, ali i nešto modernijih pjesama. Ne toliko, jer smo mi ipak više za onaj klasičniji dio – rekla je Marušić. Zašto su odlučili odr­žati ovakav koncert, jedan od članova zbora, Slobodan Varezić ‘Bobi’, jasno ističe: ‘Želimo ljudima vratimo svje­tlost u Grad’. Inače, nije riječ o prvom ovakvom koncertu. Prisjetila se kako je zbor u vrijeme Adventa već nastu­pio 2019. godine, također u crkvi sv. Vlaha. No, tada je uz njih nastupio drugi, Gudački kvartet iz Dubrovač­kog simfonijskog orkestra.

Zbor Blasius adventskim koncertom želi vratiti svjetlost u Grad

Mladi duhom
Iako je godina osnutka zbora 2019., Bla­sius čine ljudi koji se poznaju, sura­đuju, druže i pjevaju od prije. Vratili smo se na same početke njihovog dje­lovanja, u 2016. godinu. Naime, tada je na Dubrovačkim ljetnim igrama ‘igrala’ predstava ‘Kafetarija’ te je bio potreban zbor. Marušić je krenula pojedinačno zvati pjevače amatere, njene bivše učenike, kolege i prijatelje koji bi ‘uskočili’ i sudjelovali u ovom projektu. Samo dvije godine kasnije, doprinijeli su ostvarivanju predstave Michelangelo na Lokrumu. Riječ je bila o predstavi nastaloj po drami ‘Miche­langelo Buonarroti’ Miroslava Krleže u režiji Sebastijana Horvata, a u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. U istoj su predstavi sudjelovali i kad se igrala u Rijeci. Pa su tako ista­knuli kako po pitanju toga puta postoji kuriozitet.
— Nastali smo u tom autobusu na putu za Rijeku. Mi jesmo bili formi­rani kao festivalski zbor, međutim, ideja da se radi malo svjetovniji pro­gram i ležernije stvari, ne samo ‘kla­sika’, nastala je tada u autobusu. Takav program smo i radili, a na ovom ćemo koncertu izvoditi prigodne, blagdan­ske pjesme. No, vjerujem da će svi uživati! – kazao je ‘Bobi’.

Zbor Blasius adventskim koncertom želi vratiti svjetlost u Grad

‘Da Maja ne valja…’
Trenutno u zboru djeluju članovi koji su u zboru od samih početaka, no ima i dosta novih pjevača.
— Zbog korone i posebnih uvjeta, nekoliko članova je odustalo od sudje­lovanja u zboru. Kad se vrati normalno stanje, onda bi se trebali i oni vratiti. Ja se nadam da hoće! No dobili smo nove članove koji su nam pomogli da napra­vimo lijepi zvuk zbora – istaknula je Marušić te dodala da su svi – mladi duhom! Kad smo ih pitali kakva im je voditeljica zbora, ‘Bobi’ je rekao: ‘Maja nam je super, držimo je pod kontrolom’, na što je voditeljica zbora kroz smijeh rekla: ‘To je najpoštenije rečeno’.
— Da Maja ne valja, ne bismo joj se vraćali toliko godina – istaknuli su među ostalim.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist