Kultura

‘ZADRŽI DAH’ More se mora razumijeti, tumačiti, sačuvati

More kao izvor umjetničke inspiracije seže u daleku prošlost ljudskih početaka umjetničkog izražavanja. Evolucijski i civilizacijski razvoj stvarali su uvjete u kojima su nastala brojna umjetnička djela s temom života u moru i uz more… Danas se, inspirirana time, otvorila u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik izložba ‘Zadrži dah’.

‘Tražiti detalje u moru ili gledati ga kao cjelinu s obale izazov je za umjetnost i znanost. Važnost istraživanja mora proizlazi iz potrebe da ga se razumije, tumači i sačuva jer nam je budućnost usko vezana uz njega. Danas, kad je Jadransko more još uvijek nedovoljno istraženo sa svakim novim spuštanjem prema dubini ili korakom u njegov mikro svijet otkriva se ljepota koja iznova očarava i inspirira’ – zapisali su autori Anamarija Bezek, Maja Kovačević i Valter Kožul pred izložbu.

U svojim djelima troje dubrovačkih umjetnika istražuje dubinu mora, ali i sebe same. Naglašavaju ranjivost dragocjenih ekosustava i samih organizama. Anamarija Bezek, Maja Kovačević i Valter Kožul u svojim radovima prikazuju more kao izvor života. Prema tom dragocjenom i krhkom resursu autori se odnose s poštovanjem jer osim ljepote morskih dubina prikazuju i njegovu ranjivost – preopterećenost otpadom.
Više potražite ovdje. pmd.hr

Pročitajte još

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Zidić: ‘Vrijeme je da Masle postane ono što je doista bio’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Na Lokrumu premijerno izvedena Lorcina Krvava svadba

Dulist

OVOG ČETVRTKA Predstavlja se ‘Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija