Kultura

‘ZADRŽI DAH’ More se mora razumijeti, tumačiti, sačuvati

blank

More kao izvor umjetničke inspiracije seže u daleku prošlost ljudskih početaka umjetničkog izražavanja. Evolucijski i civilizacijski razvoj stvarali su uvjete u kojima su nastala brojna umjetnička djela s temom života u moru i uz more… Danas se, inspirirana time, otvorila u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik izložba ‘Zadrži dah’.

‘Tražiti detalje u moru ili gledati ga kao cjelinu s obale izazov je za umjetnost i znanost. Važnost istraživanja mora proizlazi iz potrebe da ga se razumije, tumači i sačuva jer nam je budućnost usko vezana uz njega. Danas, kad je Jadransko more još uvijek nedovoljno istraženo sa svakim novim spuštanjem prema dubini ili korakom u njegov mikro svijet otkriva se ljepota koja iznova očarava i inspirira’ – zapisali su autori Anamarija Bezek, Maja Kovačević i Valter Kožul pred izložbu.

blank

U svojim djelima troje dubrovačkih umjetnika istražuje dubinu mora, ali i sebe same. Naglašavaju ranjivost dragocjenih ekosustava i samih organizama. Anamarija Bezek, Maja Kovačević i Valter Kožul u svojim radovima prikazuju more kao izvor života. Prema tom dragocjenom i krhkom resursu autori se odnose s poštovanjem jer osim ljepote morskih dubina prikazuju i njegovu ranjivost – preopterećenost otpadom.
Više potražite ovdje. pmd.hr

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija