Kultura

‘ZADRŽI DAH’ More se mora razumijeti, tumačiti, sačuvati

'ZADRŽI DAH' More se mora razumijeti, tumačiti, sačuvati

More kao izvor umjetničke inspiracije seže u daleku prošlost ljudskih početaka umjetničkog izražavanja. Evolucijski i civilizacijski razvoj stvarali su uvjete u kojima su nastala brojna umjetnička djela s temom života u moru i uz more… Danas se, inspirirana time, otvorila u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik izložba ‘Zadrži dah’.

‘Tražiti detalje u moru ili gledati ga kao cjelinu s obale izazov je za umjetnost i znanost. Važnost istraživanja mora proizlazi iz potrebe da ga se razumije, tumači i sačuva jer nam je budućnost usko vezana uz njega. Danas, kad je Jadransko more još uvijek nedovoljno istraženo sa svakim novim spuštanjem prema dubini ili korakom u njegov mikro svijet otkriva se ljepota koja iznova očarava i inspirira’ – zapisali su autori Anamarija Bezek, Maja Kovačević i Valter Kožul pred izložbu.

U svojim djelima troje dubrovačkih umjetnika istražuje dubinu mora, ali i sebe same. Naglašavaju ranjivost dragocjenih ekosustava i samih organizama. Anamarija Bezek, Maja Kovačević i Valter Kožul u svojim radovima prikazuju more kao izvor života. Prema tom dragocjenom i krhkom resursu autori se odnose s poštovanjem jer osim ljepote morskih dubina prikazuju i njegovu ranjivost – preopterećenost otpadom.
Više potražite ovdje. pmd.hr

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist