Kultura

Hrvoje Ivanković o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici

Promocija publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ održat će se u Kazalištu Marina Držića 16. prosinca s početkom u 19 i 30., a u sklopu festivala ‘Tišina Molim’.

– Slijedeći svoju misiju u ovogodišnjem festivalskom izdanju napokon smo došli i do dubrovačkog filmskog iskona, do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Riječ je o najmanje osam mađarskih filmova snimljenih u razdoblju od 1916. do 1918. koje je, pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku, otkrio Hrvoje Ivanković – ističu organizatori festivala.

Među tim filmovima samo su dva u cijelosti sačuvana, a jedan od njih, Afrodita (redatelj Alfréd Deésy, 1918.) svojevrsna je posveta ljepoti i sceničnosti dubrovačkih ambijenata. Projekcija toga najstarijeg sačuvanog igranog filma snimljenog u Gradu bit će u 20 sati također u Kazalištu.

Pročitajte još

Gospođa Anka je iskoristila vrijeme korone i vratila iz zaborava motive primorskog veza

Dulist

‘IZMEĐU DIGITALNOG I STVARNOG’ Što vas čeka u petak na Noći muzeja?

Dulist

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija