Kultura

Hrvoje Ivanković o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici

Promocija publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ održat će se u Kazalištu Marina Držića 16. prosinca s početkom u 19 i 30., a u sklopu festivala ‘Tišina Molim’.

– Slijedeći svoju misiju u ovogodišnjem festivalskom izdanju napokon smo došli i do dubrovačkog filmskog iskona, do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Riječ je o najmanje osam mađarskih filmova snimljenih u razdoblju od 1916. do 1918. koje je, pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku, otkrio Hrvoje Ivanković – ističu organizatori festivala.

Među tim filmovima samo su dva u cijelosti sačuvana, a jedan od njih, Afrodita (redatelj Alfréd Deésy, 1918.) svojevrsna je posveta ljepoti i sceničnosti dubrovačkih ambijenata. Projekcija toga najstarijeg sačuvanog igranog filma snimljenog u Gradu bit će u 20 sati također u Kazalištu.

Pročitajte još

[ZAČETNIK SUVREMENE AMBIJENTALNOSTI] Večer posvećena Ivici Kunčeviću

Dulist

[DPDS OBILJEŽAVA VELIKU OBLJETNICU] ’70 godina u službi baštine’ večeras u Sponzi

Dulist

Lerov ‘Perivoj od gospođa’ i danas pred festivalskom publikom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija