Aktualno

Zbog uređenja Kupara, Taranta ‘seli’ ulijevo

Zbog uređenja Kupara, Taranta ‘seli’ ulijevo

Izrađen je idejni projekt te je ishođena lokacijska dozvola za uređenje donjeg toka vodotoka Taranta i pritoka nizvodno od državne ceste D8 u Župi dubrovačkoj, doznali smo to u odgovoru iz Hrvatskih voda, čime su potvrdili informaciju o izmještanju glavnog kanala oborinske odvodnje koji prolazi kroz kompleks Kupara. Taranta će se ‘preseliti’, a glavni projekt za izgradnju donjeg toka vodotoka Taranta i pritoka nizvodno od državne ceste D8 u Župi dubrovačkoj je, potvrdili su nam, u izradi. Navedeni glavni projekt mora biti usuglašen sa projektnom dokumentacijom za izgradnju odnosno uređenje kompleksa Kupari zbog činjenice kako vodotok Tarante prolazi kroz kompleks Kupari, dijelom i ispod hotela. Stoga se kao rješenje nametnula izmjena toka iste.

Izmjena postojećeg rješenja
—Obzirom na navedeno, Investitor kompleksa Kupari je predložio izmjenu postojećeg rješenja, odnosno rješenje kojim bi se izbjeglo postojanje bujice ispod budućeg hotela i to na način da se proširenje donjeg toka bujice Taranta izvede na lijevoj strani sadašnje bujice. Kao razlog za ovu aktivnost je navedena nemogućnost rušenja postojećeg hotela koju treba izvesti da bi se došlo do proširenja toka bujice te poskupljenja investicije uzrokovane potrebnim statičkim rješenjima na lokacijama ponovne izgradnje hotela – naglasili su nam iz Hrvatskih voda. I oni i investitor su usuglašeni oko ovog cilja, odnosno, kako nam naglašavaju u odgovoru, ‘Hrvatske vode nisu protivne navedenom rješavanju donjeg toka bujice pod uvjetom da sve potrebne radnje u izradi prostorno-planske i projektne dokumentacije za uređenje donjeg toka bujice Kupari budu obveza Investitora kompleksa Kupari’ – naglasili su nam. S time je investitor suglasan.

Stručno-tehnička pomoć
—Hrvatske vode će u tom slučaju sudjelovati u svojstvu stručno-tehničke pomoći. Izmijenjeno tehničko rješenje mora zadovoljiti sve tehničke ulazne podatke tako da nije očekivati značajniju razliku u obujmu eventualno novo projektiranog kanala u odnosu na trenutno predviđeni – zaključit će u svom odgovoru iz Hrvatskih voda na naše upit. Za komentar smo zamolili i arhitekta Marka Dabrovića čiji je ugledni studio 3LHD zadužen za idejni projekt budućeg kompleksa ‘Kupari Luxury Hotels’.
—Gradnja potoka nije moje područje djelovanja, ali mišljenja sam kako je to odličan potez – prijedlog je potpuno izvedljiv i vrlo praktično rješenje – ističe nam arhitekt Dabrović – vjerujem da je jednostavnije i jednima i drugima izvoditi ako bi izmjestili Tarantu. Kad imate vodotok pod hotelom, ne možete raditi rekonstrukciju niti intervenirati, nepristupačan je – naglasio je.
—Ovako će biti jednostavno graditi novi širi koridor Tarante dok je stari u funkciji, nakon toga srušiti postojeći hotel i postojeći kanal – naglasio je Dabrović, ističući kako Taranta ostaje kanalizirana pod zemljom – nevidljiva u cijeloj zoni Kupara jer je zapravo bujični tok koji je većinu godine suh.
— Projektant će, vjerujem, odraditi posao kao treba. S arhitektonske strane smatram kako je to dobar potez. Za vrijeme gradnje nemoguće je održati sigurnost, ustvari ne znam niti kako bi rušili hotel s obzirom na to kako cijeli leži na Taranti. Svakako je dobro da obje strane, i investitor i Hrvatske vode, imaju isti pogled na rješenje – zaključuje Dabrović, dodavši i kako se veseli otvorenju ‘Kupari Luxury Hotels’ koje će dodatno poboljšati gospodarsku sliku ovog kraja. • MNJB

Iz tiskanog izdanja od 10. kolovoza 2022.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist