Aktualno

Prva polovica ove godine je bila jedna od najgorih u povijesti za burze u SAD-u

Prva polovica ove godine je bila jedna od najgorih u povijesti za burze u SAD-u. Ali još uvijek se indeksi nalaze na razini većoj nego s kraja 2019. Za vrijeme pandemije, dok je svjetsko gospodarstvo trpjelo udar za udarom, bilo zaustavljeno, usporeno i otežano, a cijele industrije propadale, burze su rasle.

Jedan od razloga su zasigurno ekspanzivne monetarne politike koje je FED provodio u to vrijeme, ali i ekspanzivne fiskalne politike države Trumpove i Bidenove administracije. Opravdanje za njih je bilo da se “pumpa” novac u gospodarski sustav da bi se očuvao na životu, ali je velik dio tzv. ‘printanog novca’ i ‘helikopterskog novca’ jednostavno završio u dionicama (i kriptovalutama).

To je stvorilo preduvjete za visoku inflaciju, s kojom se sada bori isti FED koji ju je i stvorio. Ta borba se vodi primarno podizanjem referentnih kamatnih stopa, što za rezultat ima usporavanje gospodarstva, pogoršanje poslovanja i vjerojatno recesiju. BDP SAD je već pao dva kvartala u 2022., što je tehnički definicija recesije ali za sada su drugi pokazatelji zdravlja ekonomije dobri pa recesija (još) nije službeno objavljena.

Pročitajte još

PRVI STREET FOOD FESTIVAL U GRADU Zanimljivi burgeri, zvijezde Masterchefa, koncerti Psihomodo Popa, TBF-a…

Dulist

ORIJENTACIJSKI DANI NA UNIDU Čak 70 stranih studenata provest će zimu u Dubrovniku

Dulist

RIJETKO SE POJAVLJUJE U HRVATSKOJ U NP Mljet pronađen ozlijeđeni dugorepi pomornik. Nažalost, uginuo je idući dan

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija