Aktualno

Prva polovica ove godine je bila jedna od najgorih u povijesti za burze u SAD-u

Prva polovica ove godine je bila jedna od najgorih u povijesti za burze u SAD-u

Prva polovica ove godine je bila jedna od najgorih u povijesti za burze u SAD-u. Ali još uvijek se indeksi nalaze na razini većoj nego s kraja 2019. Za vrijeme pandemije, dok je svjetsko gospodarstvo trpjelo udar za udarom, bilo zaustavljeno, usporeno i otežano, a cijele industrije propadale, burze su rasle.

Jedan od razloga su zasigurno ekspanzivne monetarne politike koje je FED provodio u to vrijeme, ali i ekspanzivne fiskalne politike države Trumpove i Bidenove administracije. Opravdanje za njih je bilo da se “pumpa” novac u gospodarski sustav da bi se očuvao na životu, ali je velik dio tzv. ‘printanog novca’ i ‘helikopterskog novca’ jednostavno završio u dionicama (i kriptovalutama).

To je stvorilo preduvjete za visoku inflaciju, s kojom se sada bori isti FED koji ju je i stvorio. Ta borba se vodi primarno podizanjem referentnih kamatnih stopa, što za rezultat ima usporavanje gospodarstva, pogoršanje poslovanja i vjerojatno recesiju. BDP SAD je već pao dva kvartala u 2022., što je tehnički definicija recesije ali za sada su drugi pokazatelji zdravlja ekonomije dobri pa recesija (još) nije službeno objavljena.

Pročitajte još

Zavjetna procesija iz Mokošice na Petrovo Selo

Dulist

BENIĆ O NOVOM GUPU NA REALDU Građani traže gospodarske aktivnosti bez turizma i u nove zelene površine

Nora Di Leo

UPOZORENJE STRUČNJAKA Ako Dubrovnik pogodi jak potres posljedice bi mogle biti katastrofalne

Dulist