Hrvatska

ZBOG SALMONELE? Ferrero s hrvatskih polica povlači neke Kinder proizvode

ZBOG SALMONELE? Ferrero s hrvatskih polica povlači neke Kinder proizvode

Odabrani Kinder proizvodi, proizvodeni u Belgiji, dobrovoljno se povlače iz prodaje u Republici Hrvatskoj, javljaju iz Ferrera.

– Ferrero surađuje s nadležnim tijelima za sigurnost hrane zbog moguće povezanosti s pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van teritorija Republike Hrvatske. Iako prilikom stavljanja Kinder proizvoda na tržište, niti jedan proizvod nije bio pozitivan na salmonelu i nismo zaprimili niti jednu pritužbu potrošača, ovu stvar shvaćamo vrlo ozbiljno jer nam je zaštita potrošača uvijek na prvom mjestu – ističu iz Ferrera, piše Jutarnji.

Poručuju da je Ferrero, kao mjeru opreza, odlučio sam dobrovoljno povući iz prodaje u Republici Hrvatskoj proizvode Kinder Schoko-Bons, Kinder Surprise Maxi i Kinder Happy Moments sa sljedećim lot brojevima proizvedene u Belgiji.

– Svi ostali Ferrero proizvodi, uključujući Kinder proizvode, nisu zahvaćeni ovim dobrovoljnim povlačenjem iz prodaje. Surađujemo s našim distributerom kako bismo osigurali da navedeni Kinder proizvodi više ne budu u prodaji. Ako imate neki od navedenih Kinder proizvoda, savjetujemo vam da ih ne konzumirate. Zadržite Kinder proizvod i kontaktirajte Ferrero Odjel za odnose s potrošačima koji će Vam rado pomoći na potrosacki-servis@ferrero.com. Sigurnost hrane shvaćamo vrlo ozbiljno i unaprijed se ispričavamo zbog nastale situacije, poručuju iz Ferrera.

EU istražuje povezanost sa slučajevima salmonele

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je da istražuje moguću vezu između više od 100 slučajeva salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

Talijanska konditorska grupa Ferrero povukla je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ferrero se na taj potez odlučio preventive radi i rekao je u srijedu da nijedan Kinder proizvod pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

EFSA je u srijedu izvijestila da je s Europskim centrom za kontrolu bolesti (ECDC) pokrenula istragu kako bi utvrdila moguću vezu između 134 potvrđena i vjerojatna slučaja salmonele kod djece i konzumacije proizvoda od čokolade.

Većinu slučajeva čine djeca mlađa od 10 godina.

Prvi slučaj zabilježen je 7. siječnja u Britaniji, a od 17. veljače zaraza salmonelom identificirana je i u drugim europskim zemljama.

“Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva”, izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e ne spominje se ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ali nije pojasnila je li problem samo u tim proizvodima, napominje Reuters.

Švicarska konditorska tvrtka Nestle priopćila je da nije povukla nijedan proizvod zbog povezanosti sa salmonelom. Iz Lindt & Spruneglia poručili su da nisu povezani s aktualnom zdravstvenom krizom.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović