Grad

ZBOG NJEGA MIJENJAJU UPU Nogometaš gradi stanove na Babinom Kuku

ZBOG NJEGA MIJENJAJU UPU Nogometaš gradi stanove na Babinom Kuku

Danas je održano javno izlaganje Prijedloga Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja „Babin Kuk“.

Uvodno je gradska pročelnica za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić objasnila razloge zašto se išlo u izmjene UPU-a.

Zahtjev za promjenu plana podnio je dubrovački nogometaš i bivši BiH reprezentativac Emir Spahić, inače vlasnik zemljišta u ovoj mikrotematskoj zoni UPU-a, točnije stambenoj zoni niske izgradnje s juga i sjevera omeđenoj ulicama Alojzija Stepinca i Kliševskom.

Detalje o izmjenama i dopunama iznijela je Vanda Ivanković Kontić iz tvrtke Tlo Studio. Kazala je kako će se iz navedene zone izmjestiti pješačka ulica koja je ulazila u zonu.

– Riječ je o zahtjevnoj topografiji koja obuhvaća 45 stupnja nagiba i visinsku razliku od 44 metra. Riječ je o izrazito strmom i stjenovitom području za koje je potrebna skalinada od 330 skalina. Izmještanjem u pogodniji dio ta pješačka prometnica, skalinada, bit će prometnija i puno racionalnija za izgradnju – rekla je Ivanković Kontić.

Navela je kako su novim zakonom promjenjena pravila izgradnje za stambene zone niske izgradnje.

– Uvjeti su usklađeni s GUP-om. Koeficijent izgradnje je 0,3, a uključuje mogućnost gradnje podruma, suterena, prizemlja, prvog kata i potkrovlja, sve skupa ne više od 10 metara. Također najmanje 30 posto čestice mora biti prirodni teren – rekla je Ivanković Kontić.

Predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik Svjetlana Jelavić Dean tijekom rasprave je ukazala na problem uklanjanja skalinade bez garancije da će biti izgrađena na drugom mjestu. Naime, izrađivač plana novu će skalinadu držati u preporuci prilikom izrade opširnijih izmjena, jer po zakonu nije moguće paralelno donositi dva plana. Tako će barem jedno vrijeme (do donošenja opširnijeg plana) planirana skalinada izostati.

Inače, javni uvid u ovaj prijedlog izmjena i dopuna traje od 8. do 15. rujna svakog dana od 9 do 15 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika i na web stranici www.dubrovnik.hr, a prijedlozi i primjedbe zaprimaju se do 17. rujna.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist