Aktualno

ZBOG KORONAVIRUSA Od vjenčanja odustalo skoro 100 mladenaca

ZBOG KORONAVIRUSA Od vjenčanja odustalo skoro 100 mladenaca

Svadbe se u posljednje vrijeme često navode kao jedna od najvećih žarišta koronavirusa pa stoga kako Nacionalni tako i županijski stožeri upravo najstrože mjere uvode po pitanju njihova održavanja i dopuštenog broja uzvanika. Naravno, vjenčanje je za mnoge najljepši dan u životu te je sasvim prirodno željeti ga prikladno proslaviti sa svojim najmilijima, ali kad su svadbene svečanosti u pitanju stožeri tu pozivaju na oprez i odgovorno ponašanje. Iako to dvoje možda zvuči nespojivo, neki su se ipak odlučili ‘povući kočnicu’ te privremeno odustati od svoj ‘najljepšeg dana u životu’ ili ga pak odgoditi dogodine ili za neka bolja vremena. Tragom informacije kako je broj vjenčanja po župama, ali i u Matičnom uredu ipak opao zbog propisanih epidemioloških mjera, odlučili smo provjeriti sa župama i navedenim uredom jesu li se pojedini mladenci ipak odlučili povući. Odabrali smo gradske župe koje obično bilježe najveći broj vjenčanja i to Župu Velike Gospe, Župu sv. Mihajla, ali i Župu sv. Andrije. Obuhvatili bismo svakako i jednu od najvećih župa, onu Svete Obitelji u Novoj Mokošici, međutim, kako smo doznali od župnika don Marinka Šljivića, u njihovoj župi su vjenčanja vrlo rijetka te su u posljednjih pet godina imali svega tri. U ovoj godini, pokazuje župna statistika Katedrale, sv. Mihajla te župe na Boninovu vjenčalo se 75 parova, dok je njih 98 odustalo od vjenčanja zbog pandemije koronavirusa. Iz Dubrovačke biskupije doznali smo da je ove godine, prema biskupijskoj evidenciji, broj vjenčanja u odnosu na prošlu godinu smanjen za 40 posto.

130 vjenčanja u Katedrali
Župa Velike Gospe – Katedrala bilježi redovito najveći broj vjenčanja pa tako u ovoj situaciji prednjači i po pitanju mladenaca koji su odustali. U ovoj godini zakazano je bilo ukupno 130 vjenčanja, uključujući i ona koja su trebala biti održana u Župi svetog Andrije.
-Od toga je održano 47 vjenčanja. Od ovih 83 koji su odgodili vjenčanje, dio njih je zakazao vjenčanje za sljedeću godinu u našoj Župi Velike Gospe, dok je drugi dio odustao od vjenčanja u našoj župi jer im je komplicirano organizirati vjenčanje izvan drugih župa i gradova povodom epidemioloških mjera – istaknuo je katedralni župnik don Marin Lučić i dodao da se u tom slučaju ponajviše radi o turistima koji su se željeli vjenčati u Katedrali, ali će sada, zacijelo, silom prilika, to učiniti u svojoj zemlji.

Zabrinuti zbog zaraze
U Župi sv. Mihajla koja je nakon Katedrale omiljena lokacija za vjenčanja brojnih mladenaca, ove godine bilo je zakazano 30 vjenčanja. Iz Župe su za DuList istaknuli kako ih je za sada održano 19 te će se još tri vjenčanja održati kroz studeni. Otkazano je ukupno devet vjenčanja, od čega šest domaćih te tri vjenčanja stranaca.
-U razgovoru s agencijama za strana vjenčanja razlog odgode bio je nemogućnost dolaska, a kod parova s našeg područja većinom je razlog zabrinutost radi zaraze, rizične skupine u užoj obitelji li dolazak obitelji iz drugih krajeva – naglasili su iz lapadske župe.
Što se tiče Župe svetog Andrije u kojoj, među ostalim, mladenci prolaze i zaručnički tečaj, istaknuli su kako su za ovu godinu imali zakazano šest vjenčanja te da je jedan par odustao zbog epidemioloških mjera. Provjerili smo i situaciju u Matičnom uredu Dubrovnik.
-Matičari Matičnog ureda Dubrovnik, s pripadajućim matičnim područjima Orašac i Župa dubrovačka, sklopili su do kraja listopada 123 građanska braka te jedno životno partnerstvo. U navedenom razdoblju pet parova je sklapanje braka zakazalo te naknadno odustalo zbog koronavirusa – odgovorili su DuListu iz Matičnog ureda.
Podsjetimo, sukladno aktualnoj odluci Nacionalnog stožera na svadbenim svečanostima smije biti prisutno 30 osoba, a svadbene svečanosti smiju trajati samo do ponoći. Obvezna je evidencija svih uzvanika, a ukoliko bi na svadbi i bilo 50 i više uzvanika, za što je obvezno tražiti dozvolu stožera, tada svadbenu svečanost trebaju nadgledati COVID redari koji će paziti na provođenje svih propisanih mjera. Svakako, nije neobično da su zbog svih ovih mjera na koje u tako svečanom danu nisu navikli, pojedini mladenci ipak odlučiti pričekati ‘povratak u normalu’ kako ne bi morali, među ostalim, ni brinuti za potencijalno ugrožavanje zdravlja svojih uzvanika u tako lijepoj prigodi.

Iz tiskanog izdanja od 11. studenog 2020.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist