AktualnoUrednički izbor

Medicinskih djelatnika ‘kronično’ nedostaje, ipak svi nisu ‘dobrodošli’

Medicinskih djelatnika ‘kronično’ nedostaje, ipak svi nisu ‘dobrodošli’

Hrvatski zdravstveni sustav je pred izdisajem – napisi su s kojima se učestalo susrećemo u medijskom prostoru. Unatoč ekstremnim naporima koje ulažu medicinski djelatnici te resorno ministarstvo, perspektiva u mjesecima pred nama nije osobito obećavajuća, tvrde pojedini dušebrižnici.
Epidemija COVID-19, međutim, samo je jedan od čavli u lijesu bolničkih institucija koje se već godina bore s milijunskim dugovima naspram veledrogerijama, ali i nedostatnim brojem osoblja. Dovoljno je spomenuti kako je još 20. listopada ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić, a nakon prestanka isporuke, naveo kako u ovoj županijskoj ustanovi preostaje dovoljno lijekova da ‘u miru’ dočekamo studeni. Od tada situacija se nije uvelike promijenila, a isto se može reći i za medicinski kadar.

Od specijalista gastroeneterologije do psihologa
Naime, kako su nam objasnili iz dubrovačke bolnice, od početka epidemije, točnije od 1. ožujka 2020., ova nstitucija raspisala je osam natječaja za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika i to za ukupno 155 izvršitelja. Pri ovome važno je napomenuti kako su se određeni oglasi za posao ponovili jer se prvotno nije javio dovoljan broj osoba. Posrijedi su, kako nam tumače, različita radna mjesta – počevši od liječnika specijalista gastroeneterologije, anesteziologije, reanimatologije, intenzivne medicine, psihijatrije, dermatologije, ortopedije i traumatologije, pedijatrije, radiologije, preko medicinskih sestara, odnosno tehničara, prvostupnika medicinsko laboratorijske dijagnostike, inženjera radiologije, medicinsko laboratorijskih inženjera do logopeda, fizioterapeuta, edukacijskih rehabilitatora te psihologa.
-Obzirom na sistematizaciju Opće bolnice Dubrovnik, po istoj nedostaje 36 medicinskih sestara, no tom broju treba pridodati preko 60 medicinskih sestara koje su na bolovanju ili porodiljnom dopustu. Liječnika nedostaje 41, a dio liječnika koji rade su također na bolovanju ili su se zakonski pozvali na pravo rada do 48 sati tjedno – navode iz dubrovačke bolnice. Stoga je u ranije spomenutom razdoblju epidemije COVID-19 zasnovano 49 radnih odnosa sa zdravstvenim radnicima te zaključno s utorkom OB Dubrovnik broji ukupno 56 specijalizanata iz različitih grana. Zanimljivo, a obzirom na poziv nadležnog ministarstva umirovljenim liječnicima da se uključe u rad zdravstvenog sustava, dubrovačkoj bolnici, otkrili su nam, do sad se nije javio niti jedan umirovljeni liječnik.

Medicinskih djelatnika ‘kronično’ nedostaje, ipak svi nisu ‘dobrodošli’
dr. Marijo Bekić

-Međutim u Općoj Bolnici Dubrovnik zadnjih nekoliko godina rade umirovljenici, liječnici specijalisti i medicinske sestre koji su nastavili rad nakon mirovine, i prije pojave ove pandemije – iznijeli su. Podsjetimo, upravo je angažman umirovljenih liječnika na inicijativu ministra zdravstva dr. Vilija Beroša posljednih tjedana podigao prašinu u redovima ‘medicinara’. Na tisuće prvostupnika i magistara raznih zdravstvenih struka uslijed epidemije koronavirusa ne mogu dobiti priliku za pripravnički staž te ih je ovaj potez Beroša u najmanju ruku iznenadio, a tim više jer se zbog podkapacitiranosti adekvatnim kadrom za ‘ruku pomoći’ obratio maturantima te studentima. Među začuđenima je i Pločanka Antea Grgurinović, prvostupnica primaljstva koja je svoje mišljenje podijelila s čitateljima DuLista.

Pripravnici bi i volontirali
-Van pojma mi je da ministar Beroš pored nas oko 1400 zdravstvenih radnika koji smo prisiljeni biti na Zavodu za zapošljavanje zove studente i srednjoškolce da pomognu sustavu i njima će to priznavati kao staž. A što je s nama? Završila sam fakultet u studenom 2019. Dakle, već godinu dana čekam na pripravnički staž. Mnogo kolegica iz Doline Neretve također čeka. Završila sam Medicinski fakultet u Mostaru, a kako je riječ o hrvatskom sveučilištu koje nastavu održava po riječkom modelu, nema nikakve dileme oko nostrifikacije naših diploma. Također, nadležna komora za primaljstvo izdala mi je Rješenje o istovjetnosti inozemnih stručnih kvalifikacija. U Mostaru je sa mnom studiralo još dvadesetak cura iz Splita i Dubrovnika.
Moja se kolegica javila na natječaj u OB Dubrovnik i odbili su je jer je završila studij u Mostaru iako joj je diploma istovjetna. To je apsurd. Gdje će raditi generacije koje dolaze iza nas ako mi nemamo posla? – pita se Grgurinović koja je posao prisiljena potražiti izvan rodnog grada. Ni to, ponavlja, ne bi joj ‘palo’ teško. Rado bi se na taj korak odlučila, samo da joj daju priliku. Da može volontirati, govori, i to bi vjerojatno napravila, samo da raspišu neki natječaj za njezinu struku. Dodatni apsurd u svemu ovome pronalazi, govori Grgurinović, što i kad odradi pripravnički staž od godine dana, mora po novom zakonu, pred njezinom komorom polagati usmeno i pismeno još sedam predmeta u obliku državnog ispita.

Medicinskih djelatnika ‘kronično’ nedostaje, ipak svi nisu ‘dobrodošli’
Antea Grgurinović

-Za ovu godinu niti jedna bolnica nije izbacila natječaj za pripravnički staž za prvostupnicu primaljstva. Prošle godine raspisivani su natječaji za sve struke, znalo ih je biti i do 40. Nadali smo se da će i ove godine biti povoljna situacija, kad ono ništa. Slala sam e-mailove i u Dubrovnik mogu li poslati kakvu otvorenu molbu pa da znaju da sam na raspolaganju pogotovo u ovoj situaciji i nisam dobila nikakav odgovor. Slala sam i drugim bolnicama, a javili su mi se jedino iz KBC-a Sestre Milosrdnice da pratim natječaje i da se oni po tom pitanju obraćaju Ministarstvu zdravstva koje im treba odobriti kvote. Svi prebacuju lopticu jedni na druge i nas vrte u krug. A, najgore je što cijelo vrijeme moramo biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje – zaključuje za DuList mlada Pločanka.

Iva Dedo i Leona Rašica / Iz tiskanog izdanja od 11. studenog

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist