Grad

Zbog golfa na Srđu Aaron Frenkel pokrenuo drugu arbitražu protiv RH

Zbog golfa na Srđu Aaron Frenkel pokrenuo drugu arbitražu protiv RH

Sada kada postaje izgledno da prvi arbitražni zahtjev neće uspjeti, vlasnik tvrtke Razvoj golf Aaron Frenkel, osobno je podnio novi arbitražni zahtjev protiv Republike Hrvatske gdje se, pretpostavljamo, opet radi o odštetnom zahtjevu od 500 milijuna eura. Na taj način, oni pokazuju da im nije bitno europsko okolišno pravo, europsko pravo i na temelju sporazuma o zaštiti ulaganja između Republike Izraela i Hrvatske pokrenuli su novi arbitražni zahtjev nastojeći zaobići europski pravni poredak – rekao je Enes Ćerimagić iz Zelene Akcije na današnjoj konferenciji za medije komentirajući najnoviji arbitražni zahtjev investitora koji je pokrenut 16. studenog u, kako kaže Ćerimagić, ‘projekt apartmanizacije Srđa’.

– Njegova motivacija leži u činjenici da je Europski sud proglasio nezakonitim arbitražne postupke pokrenute između država članica EU, Hrvatske i Nizozemske gdje se nalazi sjedište jedne od njegovih tvrtki. Kao što su to pokazivali i do sad kršenjem okolišnog zakonodavstva EU, tzv. golfere ne zanimaju europski zakoni pa Frenkel sada Hrvatsku tuži na temelju sporazuma Hrvatske i Izraela, nastojeći izbjeći EU pravni poredak – dodatno je objasnio Ćerimagić.

Ćerimagić je najavio uključivanje u sve potencijalne buduće postupke koji se budu vodili, a kojima za cilj, navodi dalje, ‘nije ništa drugo nego izbiti građanima RH iz džepa 500 milijuna eura’.

Prvi arbitražni postupak
-Izgleda da je ‘golferima sudski čekić draži od golferskih palica. Iako gube sudske procece oni iznova pokreću nove tužbe u nadi da će jedna od njih napokon upaliti. Prije dva tjedna u Zagrebu je Općinski sud u prvom stupnju donio odluku kojom odbija tužbeni zahtjev Razvoja Golf protv Zelene akcije. Potraživali su odštetu od Zelene akcije, koja bi da je usvojena, značila kraj Zelene akcije nakon 30 godina. Usporedno s time, ‘golferi’ tuže Zelenu akciju i u kaznenom postupku, također tražeći kaznu koja bi tražila značila kraj rada Zelene Akcije. Međutim, unatoč svim silnim pritiscima i objesnom parničenju ‘golfera’, nismo odustali od borbe za Srđ – rekao je Ćerimagić. Podsjetio je kako su se 2019. uključili u prvi arbitražni postupak koji je tvrtka Razvoj Golf pokrenula pred arbitražnim sudom u Washingtonu.

-U tom postupku smo sudjelovali kao tzv. prijatelji suda i podnijeli svoj podnesak sudu na razmatranje u nadi da će on doprinijeti odbijanju tužbenog zahtjeva ‘golfera’. Nažalost, taj proces je netransparentan tako da nikad nismo imali priliku vidjeti arbitražni zahtjev niti ikakve dokumente u sporu. Na neki način smo ‘na slijepo’ pisali ono što smo mislili da je bitno za taj spor – ističe također.

‘Novci građana nisu kasica prasica’
Đuro Capor iz Inicijative ‘Srđ je naš’ naglasio je kako su navedene arbitraže ustvari ‘privatna sudišta’.

-Nekoliko anonimaca u potpuno netransparentnom okruženju odlučuje o novcima građana. Radi se o neokolonijalnim postupcima koji su uvedeni u praksu 60-ih godina prošlog stoljeća kada su bivše države ‘gospodarice’ htjele osigurati pošto-poto zaštitu ulaganja u zemljama koje su nekad bile njihove kolonije, dakle – zemljama trećeg svijeta – kaže Capor i dodaje kako su u više navrata upozoravali premijera Andreja Plenkovića da se Hrvatska mora povući iz ovakvih bilateralnih sporazuma jer se ‘izlaže novce građana ogromnim gubicima’.
-Nadamo se da će premijer i Vlada kojoj je na čelu, shvatiti da novci građana nisu ‘kasica prasica’ za podmirivanje šteta nastalih u mešetarskim i koruptivnim projektima poput projekta na Srđu. Kroz 15 godina djelovanja upozorovali smo na štetnost projekta i na zle namjere ove tvrtke. To se danas jako dobro vidi – istaknuo je Capor. Veliku opasnost, navodi dalje, vide i u tome što su ‘akteri pogodovanja koji su služili interesima tvrtke Razvoj golf, i dalje prisutni u javnom životu’.
-Radi se o gospođi Šuici i gosparu Vlahušiću, radi se o županu Dobroslaviću, Anki Mrak Taritaš, nekadašnjem ministru Vrdoljaku, Zmajloviću, ministru Ćoriću, Vićanu i Ragužu – također rukama koje su skakale kad je god trebalo za ovaj postupak – rekao je Capor i dodaje da ‘nama u Dubrovniku možda izgleda kao da se tvrtka Razvoj golf povukla u svoje zagrebačke urede’.
-Međutim, uvjeravam vas da su prijetnje za novac građana nikad veće – istaknuo je Capor.

‘Nadam se da će HDZ odriješiti kesu’
-Po uzoru na postupak koji se vodio na Srđu vezano za zemlju dominikanskog samostana, koji je RH izgubila i morala još platiti zatezne kamate, moguć je scenarij po kojem će i za ovaj proces koji je prošli tjedan započeo u Dubrovniku, a vezano za prodaju zemlje koju je gospođa Šuica provela 2009. godine, uslijediti ponovno plaćanje odštete – rekao je Capor i uputio prijedloge.
– Mi stoga predlažemo da Gradski odbor HDZ-a, umjesto da uplaćuje 2 milijuna kuna u kampanju na županijskoj ili gradskoj razini, vjerodostojno i odgovorno podmirite troškove kad već su greške koji su dovele do njih i počinili, za njih su odgovorni. Predlažemo također i da gospođa Šuica koja ima plaću od 180 tisuća kuna, lijepo podmiri zatezne kamate. Vjerujemo da joj to neće biti nikakav problem, s obzirom da je štetnim odlukama, poput ovih koji se tiču prodaje zemlje ili gaženja dubrovačkog referenduma, ona otvarala sebi vrata prilika i unosnih sinketura koje su se dogodile kao potrpredsjednici Europske komisije – kaže Capor i dodao: ‘Nadam se da će Gradski odbor imati sluh i odriješiti kesu’.
-Ovdje se ne radi o predizbornoj kampanji nego o vrlo konkretnoj šteti koja može zadesiti građane Dubrovnika. Za prodaju zemlje na Srđu od strane Sanaderove Vlade građani su morali platiti 15 milijuna kuna, a iznos koji se sad potražuje vezano za prodaju Šuičine zemlje može doći do 6, odnosno 7 milijuna kuna. U ovoj kriznoj situaciji takav višak novaca u proračunu Grada Dubrovnika ne postoji – rekao je Capor odgovarajući na pitanje novinara, odnosno optužbe i danas s njegove strane prozvanih aktera, koji navode kako je ovo sve samo dio njegove predizborne kampanje.

– Nije gradska uprava nedužna za sve ove procese koji su se događali. U vrijeme Frankovićevog mandata imali smo nekoliko godina šutnje, imali smo ponovno izdavanje i lokacijske dozvole i rješenja o prihvatljivosti utjecaja na okoliš. Gradska uprava je na sve to šutjela i dovodila razvoj golf u poziciju da može dodatne materijalne troškove tražiti od građana. Isti akteri godinama su nam na vlasti, radi se o istom HDZ-u, istom odboru HDZ-a koji je krvi za ovu moguću štetu – zaključio je.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist