Hrvatska

ZBOG ‘DISKRIMINATORNIH ODLUKA STOŽERA’ Pet tvrtki iz najugroženijih sektora tuži državu

Na konferenciji za medije u utorak predstavljen je Zahtjev za mirno rješenje spora koji je predan Državnom odvjetništvu u Zagrebu u ime tvrtki iz najugroženijih sektora uz financijsku i logističku potporu udruge Glas poduzetnika
Udruga Glas poduzetnika uručila je Državnom odvjetništvu pet zahtjeva za mirno rješenje spora u kojima poduzetnici iz najugroženijih sektora traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje drže diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera Vlade RH za koje tvrde da su neadekvatne. Ukoliko do obeštećenja ne dođe u roku od tri mjeseca nakon predaje zahtjeva, automatski slijedi tužba koja je već pripremljena kao sastavni dio Zahtjeva.
Zahtjev je uručen u ime pet tvrtki iz najugroženijih sektora – Svikoncerti d.o.o. koja se bavi povremenim prijevozom putnika, turističke i putničke agencije Locuples j.d.o.o. Coffee & Wine bar i Đurine hiže koji su iz sektora ugostiteljstva te sezonski obrt T.O. Shark Attack.
– Dosta nam je slušanja izjava kako se nešto dalo poduzetnicima, nama se samo otima, a ono što je dano našim zaposlenicima, a nakon što nam je zabranjeno raditi, je bio nužni minimum. Slijedi tužba jer smo dovedeni pred zid, jer su mnoge djelatnosti diskriminirane od početka krize i jer nam nakon više od godinu dana predlaganja ništa drugo nije preostalo – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika
Vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža, Nikola Božić, istaknuo je kako je Hrvatska jedina članica EU-a koja nije obeštetila poduzetnike, za razliku od, recimo, Austrije koja je svoje poduzetnike lani obeštetila za 80% prometa iz 2019. ili Njemačke koja je to učinila za 70% prometa.
Tomica Drvar iz agencije Svikoncerti rekao je da je njegova putnička agencija uspješno poslovala do prvog lockdowna, te da su po njemu odluke Stožera civilne zaštite i ekonomske mjere Vlade RH neustavne, a da Vlada i dalje diskriminira poduzetnike najavom da će potpore ovisiti o broju cijepljenih zaposlenika tvrtke.
I Božić i Drvar ističu da država nije poduzetnike zaštitila od banaka i leasing kuća, a nije ukinula ni parafiskalne namete, dok su potpore za zaposlenike u drugom valu pandemije kasnile i po 40 dana, i to u vrijeme kada poduzetnici iz ovih branši ne mogu dobiti kredite jer ih banke smatraju rizičnom djelatnošću.
Odvjetnik Mate Matić iz odvjetničkog ureda Matić i partneri objasnio je da ured ne može odmah krenuti s tužbama, već mora prvo zatražiti pokušaj mirnog rješenja nastale situacije. Smatra da je to dobra prilika državi u razdoblju od tri mjeseca, što je vrijeme za odgovor, pokuša pronaći rješenje po uzoru na druge države Europske unije.
Naime, Matić ističe kako je Stožer civilne zaštite u vrijeme lockdowna donio čak 13 neosnovanih odluka. Za donošenje nekih od tih odluka bilo je potrebno napraviti barem istraživanje, naglasio je Matić, dodavši da se trebalo razmisliti o proglašavanju izvanrednog stanja koje bi opravdalo donošenje nekih odluka.
– Time bi se Stožeru otvorila mogućnost da svojim odlukama ograniči nečija prava. Stožer je povrijedio Ustav i ustavna prava poduzetnika, a konkretno su povrijeđene odredbe članka 49., članka 50. i članka 54. Ustava, koji jasno govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju. Ako to ne riješite u tri mjeseca, tužbe su već pripremljene. Nije to ustavna tužba, već je Vlada dužna u roku od tri mjeseca reagirati, a ako ne reagiraju, onda se nama otvara prostor za podnošenje tužbe redovnom sudu općinske nadležnosti radi naknade štete – zaključio je Mate Matić.

Pročitajte još

Među top tri destinacije smo po izboru prestižnog svjetskog časopisa

Dulist

HTZ pokrenuo novu zimsku kampanju ‘Croatia – Winter Wonderland’

Dulist

OMICRON Ovo su simptomi ‘zabrinjavajuće varijante’ koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija