Hrvatska

ZBOG ‘DISKRIMINATORNIH ODLUKA STOŽERA’ Pet tvrtki iz najugroženijih sektora tuži državu

Na konferenciji za medije u utorak predstavljen je Zahtjev za mirno rješenje spora koji je predan Državnom odvjetništvu u Zagrebu u ime tvrtki iz najugroženijih sektora uz financijsku i logističku potporu udruge Glas poduzetnika
Udruga Glas poduzetnika uručila je Državnom odvjetništvu pet zahtjeva za mirno rješenje spora u kojima poduzetnici iz najugroženijih sektora traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje drže diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera Vlade RH za koje tvrde da su neadekvatne. Ukoliko do obeštećenja ne dođe u roku od tri mjeseca nakon predaje zahtjeva, automatski slijedi tužba koja je već pripremljena kao sastavni dio Zahtjeva.
Zahtjev je uručen u ime pet tvrtki iz najugroženijih sektora – Svikoncerti d.o.o. koja se bavi povremenim prijevozom putnika, turističke i putničke agencije Locuples j.d.o.o. Coffee & Wine bar i Đurine hiže koji su iz sektora ugostiteljstva te sezonski obrt T.O. Shark Attack.
– Dosta nam je slušanja izjava kako se nešto dalo poduzetnicima, nama se samo otima, a ono što je dano našim zaposlenicima, a nakon što nam je zabranjeno raditi, je bio nužni minimum. Slijedi tužba jer smo dovedeni pred zid, jer su mnoge djelatnosti diskriminirane od početka krize i jer nam nakon više od godinu dana predlaganja ništa drugo nije preostalo – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika
Vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža, Nikola Božić, istaknuo je kako je Hrvatska jedina članica EU-a koja nije obeštetila poduzetnike, za razliku od, recimo, Austrije koja je svoje poduzetnike lani obeštetila za 80% prometa iz 2019. ili Njemačke koja je to učinila za 70% prometa.
Tomica Drvar iz agencije Svikoncerti rekao je da je njegova putnička agencija uspješno poslovala do prvog lockdowna, te da su po njemu odluke Stožera civilne zaštite i ekonomske mjere Vlade RH neustavne, a da Vlada i dalje diskriminira poduzetnike najavom da će potpore ovisiti o broju cijepljenih zaposlenika tvrtke.
I Božić i Drvar ističu da država nije poduzetnike zaštitila od banaka i leasing kuća, a nije ukinula ni parafiskalne namete, dok su potpore za zaposlenike u drugom valu pandemije kasnile i po 40 dana, i to u vrijeme kada poduzetnici iz ovih branši ne mogu dobiti kredite jer ih banke smatraju rizičnom djelatnošću.
Odvjetnik Mate Matić iz odvjetničkog ureda Matić i partneri objasnio je da ured ne može odmah krenuti s tužbama, već mora prvo zatražiti pokušaj mirnog rješenja nastale situacije. Smatra da je to dobra prilika državi u razdoblju od tri mjeseca, što je vrijeme za odgovor, pokuša pronaći rješenje po uzoru na druge države Europske unije.
Naime, Matić ističe kako je Stožer civilne zaštite u vrijeme lockdowna donio čak 13 neosnovanih odluka. Za donošenje nekih od tih odluka bilo je potrebno napraviti barem istraživanje, naglasio je Matić, dodavši da se trebalo razmisliti o proglašavanju izvanrednog stanja koje bi opravdalo donošenje nekih odluka.
– Time bi se Stožeru otvorila mogućnost da svojim odlukama ograniči nečija prava. Stožer je povrijedio Ustav i ustavna prava poduzetnika, a konkretno su povrijeđene odredbe članka 49., članka 50. i članka 54. Ustava, koji jasno govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju. Ako to ne riješite u tri mjeseca, tužbe su već pripremljene. Nije to ustavna tužba, već je Vlada dužna u roku od tri mjeseca reagirati, a ako ne reagiraju, onda se nama otvara prostor za podnošenje tužbe redovnom sudu općinske nadležnosti radi naknade štete – zaključio je Mate Matić.

Pročitajte još

Kruh u godinu dana poskupio čak 30 posto

Dulist

Hrvati najkasnije u Europskoj uniji napuštaju roditeljski dom

Dulist

ZBOG BAKTERIJE Iz butiga se povlače hrenovke sa sirom Wudy

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija