Hrvatska

ZBOG ČESTIH NUSPOJAVA Iz Hrvatske se povlači lijek za dijabetes tipa 1

Lijekovi (Shutterstock Images LLC)

AstraZeneca je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) ukinulo indikaciju za primjenu lijeka Forxiga 5 mg (dapagliflozin) u liječenju šećerne bolesti tipa 1, pišu Vijesti.rtl.hr.

To konkretno znači kako se lijek Forxiga više ne smije koristiti za liječenje dijabetesa.

-Dijabetička ketoacidoza poznata je nuspojava dapagliflozina, koja je u ispitivanjima u liječenju šećerne bolesti tipa 1 zabilježena kao nuspojava s čestom učestalošću (može se javiti u manje od 1 na 10 osoba). Prestanak liječenja dapagliflozinom u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 mora provesti ili nadzirati liječnik specijalist za liječenje šećerne bolesti, čim to bude klinički izvedivo. Nakon prestanka liječenja dapagliflozinom preporučuje se učestalo praćenje razine glukoze u krvi. Dozu inzulina treba pažljivo povećavati kako bi se minimizirao rizik od hipoglikemije – naveli su iz Halmeda.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

S tržišta se povlači grah zbog kamenčića u proizvodu

Dulist

RADNA VEČERA S PLENKOVIĆEM Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao u prvi službeni posjet Hrvatskoj

Dulist

Potvrđena ptičja gripa kod divljih ptica i domaće peradi u Hrvatskoj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija