Aktualno

ZBOG AMPUTACIJE NOGE Bolnica ovršena za skoro milijun kuna

ZBOG AMPUTACIJE NOGE Bolnica ovršena za skoro milijun kuna

Nad Općom bolnicom Dubrovnik u kolovozu ove godine provedena je ovrha u iznosu od čak 970.529,58 kuna – potvrdili su nam to iz pravne službe ove zdravstvene ustanove.

Ovrha je nastupila temeljem presude Županijskog suda u Zagrebu, a važno je napomenuti kako se parnica vodila šest dugih godina. Ovom je pravomoćnom odlukom potvrđena presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu, i to za – nesavjesno liječenje.

Predmet spora bio je zahtjev tužitelja radi naknade neimovinske i imovinske štete zbog povrede prava osobnosti zbog pogreške u liječenju. Operacija koja je rezulturala ovrhom od gotovo milijun kuna dogodila se u travnju 2012. godine, prvostupanjska presuda stupila je na snagu tri godine kasnije. Bolnicu je tužila osoba koja nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kako smo uspjeli neslužbeno doznati liječnici su pacijentu kojemu je bio ugrožen život morali amputirati nogu. Iz neslužbenih liječničkih krugova doznali smo kako nikad nije bila u pitanju pogreška zbog nesavjesnog liječenja, već se isključivo radilo o odluci, amputaciji noge, koja je pacijentu spasila život.

Jedna od rijetkih takvih presuda

Stav povjerenstva za stručni nadzor Opće bolnice Dubrovnik bio je kako se ne radi o pogrešci u liječenju, no sud je poklonio vjeru nalazu vještaka. Predmet je inače još u tijeku. Naime, protiv pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu uložena je revizija te je sada sve na Vrhovnom sudu. Dokad će to trajati, ne znaju.

-Ovo je jedna od zaista rijetkih presuda zbog pogreške u liječenju protiv Opće bolnice Dubrovnik u posljednjih dvadesetak godina. Možemo na prste jedne ruke izbrojati ovakve slučajeve, odnosno liječničke pogreške i kao posljedica tužbe koje su bile znatno manjih iznosa. Ovdje govorimo o velikom iznosu, nastalom zbog brojnih žalbi, kamata i vremenskog razdoblja – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić. Ističe kako je ovrha utjecala na poslovanje, no ne i na plaće koje su bile osigurane.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista, koji je  prodaji od srijede, 17. listopada.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist