AktualnoUrednički izbor

ZAVRŠNI RADOVI NA DOMU ZA STARIJE Dubrovački umirovljenici će smještaj u Gružu plaćati kao Konavljani na Grudi

ZAVRŠNI RADOVI NA DOMU ZA STARIJE Dubrovački umirovljenici će smještaj u Gružu plaćati kao Konavljani na Grudi

U tijeku su završni radovi na budućem domu za starije i nemoćne u Gružu, a ono što sve one koji čekaju na mjesto u domu zanima jest cijena. Na to se tijekom obilaska radova osvrnuo i gradonačelnik Mato Franković, naglasivši kako na svakodnevnoj bazi dobiva takve upite.
-Cijena će biti identična cijeni doma umirovljenika na Grudi i neće biti ni veća ni manja od nje – rekao je gradonačelnik. Novinare je naravno zanimala koja je to približna cijena na što je rekao kako je ona trenutno oko 7 tisuća kuna, ali…
-Nemojte me uhvatiti za riječ, ali ćemo imati istu kvalifikaciju cijena pod jednakim uvjetima kao što je to na Grudi – objasnio je gradonačelnik, na što su novinari ustvrdili kako Konavle ipak svojim umirovljenicima daju određeni popust. Hoće li ga dobiti i Dubrovčani? O tome, rekao je, kad dođe vrijeme, te napomenuo kako će se u okviru financijskih mogućnosti osiguravati posebni uvjeti kao što se to radi i u svim ostalim gradskim ustanovama.
-Imamo dom koji nije u mreži domova i cijena će biti ista cijeni koja je u domu na Grudi. On je popunjen i ne vidimo razloga zašto i ovaj ne bi bio popunjen – rekao je te napomenuo kako su na području Dubrovnika samo dva doma u mreži domova.
-Imamo i privatnih domova na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije i isto su tako dobro popunjeni i rade normalno – rekao je gradonačelnik, koji ne vidi očito problem u nešto većoj cijeni smještaja. Mi ćemo, dodao je pri tome, i dalje čuvati leđa naših umirovljenika kao što radimo godinama sa subvencijama na mirovine, s besplatnim pokazima…
-I dalje ćemo biti partneri umirovljenika. Ovo ne radimo radi sebe već radi njih – zaključio je na temu cijena.
Na početku obilaska istaknuo je kako je Grad prije mjesec dana osnovao ustanovu za starije i nemoćne osobe Ragusa, koja će preuzeti objekt doma u Gružu, a krajnji cilj jest otvaranje doma ispod Opće bolnice. Doznali smo i zašto dom ne može biti dio mreže domova, što se, kaže gradonačlenik, znalo od samog početka projekta.
-U ovom prvom koraku obzirom na kapacitete i gabarite ovog doma on ne može biti dio mreže domova, ali kako smo planirali kroz osnivanje javne ustanove u trenutku izgradnje velikog doma vjerujemo da će onda i ovaj postati sastavni dio navedenog doma – napomenuo je gradonačelnik.
Zanimalo nas je koje to konkretno uvjete gruški dom ne zadovoljava za mrežu domova te je li se to znalo od samog početka projekta gradonačelnik je odgovorio:
-Znalo se od prvog dana da ovaj dom umirovljenika neće moći biti dio sustava mreže domova, isto kao što dom na Grudi od otvaranja nije u sustavu mreže domova. Da bi jedna ustanova postala dio mreže domova potrebni su određeni gabariti i standardi, a sve to imat će dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik – iznio je gradonačelnik.
Ono što kad su radovi u pitanju treba istaknuti jest kako nakon ishođenja uporabne dozvole slijedi opremanje doma, ali i natječaj za korisnike.
-Već su izrađeni nacrti i vjerujem da se u idućih desetak dana započinje izrada samog namještaja. Sve ovisi o tome koliko će proizvođaču trebati za dopremu opreme. Vjerujemo da neće trebati više od mjesec i pol do dva dana da se instalira i postavi i nakon toga, kad dom bude skroz opremljen, započet ćemo i s javnim natječajima – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako se treba provesti i natječaj za ravnateljicu, odnosno ravnatelja ustanove Ragusa, ali i oni za zapošljavanje osoblja.
-Sve to nas čeka u nadolazećim mjesecima. Vjerujem da ćemo ne dalje od Božića sve to skupa riješiti i da ćemo u tim okvirima i raspisati sami natječaj za primanje prvih korisnika doma umirovljenika u Gružu – zaključio je.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist