Aktualno

Korona produžila životni vijek Grabovice

Korona produžila životni vijek Grabovice

Još uvijek se ne zna točna lokacija na koju će Dubrovnik odvoziti smeće nakon zatvaranja Grabovice. Inače, Grabovica se, najavljivalo se, trebala zatvoriti ove godine, no još uvijek ima kapacitet za odlaganje otpada.
-Grabovica popunjava svoje kapacitete, još uvijek ih ima i ona će raditi sve dok kapaciteti ne budu popunjeni. Kad se to dogodi ići će se na alternativnu lokaciju izvan Dubrovačko-neretvanske županije. Još se rješava gdje, ali sigurno je da će to biti negdje u unutrašnjosti Hrvatske – rekao je ovog utorka gradonačelnik Mato Franković, odgovarajući na pitanja medija.

– Kad čistoća potpiše ugovor za odvoz otpada na tu lokaciju, a to će biti jedan od centara za gospodarenje otpadom, o istome ćemo vas obavijestiti. Nažalost u tim trenutcima će tvrtka Čistoća imati određene gubitke koji će biti sigurno višemilijunski jer ne želimo da na leđa naših sugrađana padne taj trošak odvoza. Na nečija mora pasti pa će to biti proračun Grada Dubrovnika. Ne želimo da naši građani buduću žrtve činjenice da još nemamo Centar za gospodarenje otpadom – rekao je dalje te istaknuo kako ga veseli činjenica da je Županija završila sve potrebne korake te da se kreće i u realizaciju tog projekta. To pak znači kako ćemo za dvije, tri godine tamo moći odlagati otpad. A do tada će se isti odvoziti na neku drugu lokaciju. Jedna od opcije jest Lika.

-Gledamo tko će ponuditi povoljnije uvjete. Tko ih ponudi, tu ćemo voziti, a izračunat ćemo sve troškove jer se ipak tu radi o udaljenosti od 500, 600 kilometara te će troškovi biti jako veliki – objasnio.

Koliko još na Grabovici ima mjesta, nije znao reći no napomenuo je kako su kapaciteti bili jako mali kad se krenulo s finalnom fazom zatvaranja i sanacije.

-Značajan dio otpada bio je i izvan folija, što se uredilo te je dodatno otvoren određeni prostor koji nam je dao sad već par godina vremena. Tada smo očekivali da će Grabovica imati vijek još 9, 10 mjeseci. Razlika je u tome što smo nažalost imali dvije korona godine u kojima proizvedene količine otpada nisu bile sukladno prijašnjim godinama što je dovelo do toga da sad već tri godine još odlažemo na Grabovicu. Da je intenzitet odlaganja bio kao u 2019., mi bismo već sigurno više od godinu dana vozili otpad na drugu lokaciju – zaključio je.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist