Hrvatska

ZAVRŠAVA MORATORIJ Sutra kreće naplata 60 tisuća ovrha

U ponedjeljak, 19. listopada prestaje moratorij na ovrhe, koje će se, kako je već ranije najavljeno, naplaćivati u tri faze. U prvoj fazi kreće naplata oko 60 tisuća ovrha. Rekao je to za RTL Danas državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić.
Inače, građani najviše duguju bankama za neplaćene kredite i dugove na kreditnim karticama. Dug financijskom sektoru tako iznosi 35 posto u ukupnim dospjelim dugovanjima. Nakon toga, najčešći su vjerovnici iz područja telekomunikacija, no ukupan dug prema njima je nešto ispod pet posto, donosi RTL.
Javni bilježnici su za vrijeme moratorija zaprimili oko 170 tisuća prijedloga za donošenje rješenja o ovrhama, a najviše za neplaćene račune za vodu, plin, struju te telefonske usluge.
-Vlada i Ministarstvo napravili su velike napore da izdamo preporuke da javni bilježnici od sutra puštaju ovrhe u tri faze. Prva faza je od 19. listopada od 60 tisuća, druga faza od 20. studenog oko 60 tisuća, a treća u siječnju 2021. godine. Bit će više od dva mjeseca vremena da se naši ovršenici, građani Hrvatske, pripreme i da mogu svoj dug platiti u određenim pogodnostima i nekoliko faza – rekao je Salapić.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

PRIJELAZ NA EURO U prvim danima 2023. što više koristite kartice

Dulist

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dulist

Predsjednik Ustavnog suda imat će veću plaću od Milanovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija