Aktualno

Zavod:”To je uobičajeni postupak”

Zavod za obnovu Dubrovnika ponudio je svoje obrazloženje tzv. „sidrenja“ skela u zid crkve svetog Vlaha.

Iz Zavoda jasno poručuju kako se sve skele u povijesnoj jezgri u pravilu učvršćuju za fasadu, na način da se sidre u fuge. Međutim, kažu u Zavodu, fuge – sljubnice na crkvi sv. Vlaha gotovo ne postoje, odnosno vrlo su uske s obzirom da je kamen idealno sljubljen jedan na drugi.
 
Činjenica je da bi se bušenjem na mjestu sljubnica oštetila dva kamena, a ne jedan, a učvršćenje ne bi bilo jednako učinkovito. Osim toga, prilikom sidrenja izvođač je utvrdio da iste nisu zapunjene, tako da skela ne bi bila učvršćena i stabilna u dovoljnoj mjeri.  Sanacija takvih rupa je znatno složenija jer bi se trebala sanirati dva kamena i imitirati vrlo uska fuga – sljubnica, stoji u obrazloženju Zavoda za obnovu.
 
Prema izvedbenom projektu skele za radove na crkvi sv. Vlaha, skelu je trebalo  pričvrstiti za fasadu na 53 mjesta – što podrazumijeva 53 sidra. Izvedeno je svega 28 sidara, što je projektirani minimum za sigurnost skele.
 
Iz Zavoda za obnovu ističu kako je Ugovornim troškovnikom obuhvaćeno saniranje očekivanih i postojećih oštećenja kamenog pročelja crkve, tj. sidrenih bušotina koje su promjera 14 milimetara i maksimalne dubine 15 centimetara, točno određenim konzervatorsko-restauratorskim postupkom. Sve to je uobičajeni postupak kod ovakvih radova, a koji se izvode sukcesivno pri demontaži skele, navodi se u obrazloženju Zavoda.
 
Iz Zavoda za obnovu Dubrovnika također podsjećaju kako je i prilikom dosadašnjih izvođenja radova na crkvi svetog Vlaha skela također bila sidrena bušenjem u kameno pročelje, ali s pažljivim odabirom mjesta bušotine.
 
Na kraju svog obrazloženja iz Zavoda za obnovu Dubrovnika ističe se da je „izvođač, zbog eventualnih propusta i za slučaj moguće nastale štete, dužan  u potpunosti postupiti prema uputama nadležne konzervatorske službe, a uz stručni nadzor Zavoda za obnovu Dubrovnika i projektanta, sukladno ugovornim obvezama“.

Pročitajte još

Provjerite jeste li bez struje u ponedjeljak i utorak

Dulist

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija