DuList IN

Zavodljiv i privlačan ten – uz pomoć hrane!

Shutterstock Images LLC 4 1

Koža, vaš najveći antiageing organ, koji zauzima površinu oko 2 četvorna metra, sastoji se od nekoliko milijuna stanica koje su ovisne o stalnoj opskrbi kisikom i  hranjivim nutrijentima.

Svaka promjena prehrane, tjelesni ili mentalni napor, emotivne promjene, stres, genetska predispozicija i fluktuacije hormona dovest će do promjena koje će na koži biti jasno uočljive, te se zato brojne antiaging terapije baziraju na ovom organu koji ‘vraća godine unatrag’ ako se dobro pazi na nju.
Prirodni losioni, kreme i sredstva za piling kože igraju važnu ulogu u održanju izgleda kože koji se primjećuje izvana.

No od iznimne važnosti je da kožu njegujete iznutra te da pametno birate hranjive i kvalitetne nutrijente, a kojih će u narednih mjeseci biti u izobilju.

S portala Alternativa za Vas donose popis hrane za ljepotu!
1. Avokado
Ovo voće  bogato  esencijalnim masnim kiselinama, možete jesti samog, dodati kašastim sokovima, salatama. Od njega možete napraviti tradicionalni meksički umak guacamole i poslužiti ga s narezanim svježim povrćem koje je bogato karotenoidima, kao što su mrkva, mrkva, crvena paprika i rotkvica. Ovaj umak i povrće idealno su predjelo za ljetnu večeru s prijateljima.
2. Paprike
Crvene, narančaste, žute, svejedno je, ali moraju biti ekološki proizvedene. Bogate su vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena te beta-karotenom, pretečom vitamina A koji je jako važan za zdravu kožu.
3. Pomadore
Obiluju likopenom, snažnim antioksidansom, koji štiti kožu od UV zraka te zagađivača iz okoliša.
4. Sjemenke
Sezamove, suncokretove i bučine sjemenke bogate su vitaminom E  i čine kožu glatkom i prozračnom. Suncokretove sjemenke naročito su dobre jer na 25 g sadrže čak 10 mg vitamina E, a bogate su i cinkom pa ih možete dodavati gustim napitcima, salatama, juhama i sokovima.
5. Špinat i blitva
Prirodni su izvor luteina koji je poznat po borbi protiv bora te željezom koji je zaslužan za zdrav izgled tena.
6. Dinja
Bogata je beta karotenom i vitaminom C, zbog čega je djelotvorna zaštita od UV zraka. Obilje vode čini je idealnom namirnicom za hidrataciju kože.
7. Bobičasto voće  
Sadrže značajne količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena. Birajte maline koje su posebno bogate elagičnom kiselinom, važnom u borbi protiv slobodnih radikala koji kožu čine starijom.
8. Cjelovite žitarice
Birajte cjelovite žitarice niskog glikemijskog indeksa i niskog glikemijskog punjenja, koje se metaboliziraju u debelom crijevu. Pomoći će eliminirati toksine iz organizme i spriječiti zatvor.
9. Đumbir
Pravi zaštitnik kože, ova supernamirnica jednostavno se mora naći na vašem jelovniku ako želite lijepu i zdravu kožu. Pomaže smanjiti celulit, ublažiti bore i zacijeliti oštećenja kože nastala pretjeranom izlaganjem suncu i dehidracijom.

Pročitajte još

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist

SJAJNI REZULTATI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU Župske mažoretke Lara i Katarina osvojile zlato!

Dulist

[FOTO] NEDJELJNI ĐIR Tko je sve iskoristio lijep dan?

Dulist