Grad

‘Zavirite’ u građevinske dozvole svojih susjeda

'Zavirite' u građevinske dozvole svojih susjeda

Građani od sada mogu u online pregledniku na stranici Grada Dubrovnika provjeriti izdane lokacijske i građevinske dozvole na području grada. Ovaj alat kojim se već na desetke godina koristi Upravni odjel za urbanizam, ali i UO za izdavanje dozvola predstavili su ovog ponedjeljka privremeni pročelnik UO
za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović i pročelnica UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

-Grad se ovime već na desetke godina koristi. To je alat koji je služio Upravnom odjelu za urbanizam kada su se radili planovi jer je iz njega vidljivo u prostoru što se gradi, gdje je građenje planirano, tako da je vrlo korisan alat. Također, ovaj alat je koristio Upravni odjel za provedbu doumenata, a steklo se vrijeme da ga počnu koristiti i građani. Ubuduće će cijela aplikacija biti dostupna na stranicama Grada Dubrovnika i svaki građanin će u nju moći ući i vidjeti podatke koje vidimo i mi. Neće građani vidjeti cijeli postupak jer to nije nužno, ali vidjet će dozvole – rekao je privremeni pročelnik Medović.

-Informacije koje pružamo prema vani mogu se dobiti na nekoliko načina. Jedan je identifikacija samog objekta kada se klikne na ‘i’, dobiju se osnovne informacije, na kojoj čestici zemlje se nalazi, datum izdavanja i koja je vrsta dozvole, na što se odnosi, poslovnu ili neku drugu namjenu. Kada tražimo neku dozvolu imamo i druge alate, može biti točka, linija ili krivulja. Dolje se prikazuju informacije o svim dozvolama koje su na određenom području izdane. Sve se može izvesti i u Excel tablicu. Ima još jedan alat, a to je pretraga gdje se ciljano može tražiti investitora ili česticu zemlje ili datum kad je izdana dozvola. Zbog velikog broja dozvola, ograničili smo prema katastarskim općinama da se malo selektira. Ono što u ovome trenutku nije dostupno, s obzirom da nam Državna geodetska uprava nije provela parcelaciju, ne može se točno vidjeti prostor u kojem se ta dozvola odnosi, ali smo uzeli u obzir ako se odnosi na neku česticu koja je parcelirana, aplikacija prikaže cijelu česticu – rekao je viši savjetnik za GIS Franjo Barišić.

Na stranici Grada Dubrovnika, naglasio je, treba poći na rubriku e-usluge te ‘skrolati’ prema dole do rubrike  vizije prostornih planova.Tu se otvara cijeli GIS Grada Dubrovnika, a dio su dokumenti prostornog uređenja i gradnje te se tu mogu provjeriti svi traženi podaci o izdanim dozvolama.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist