GradUrednički izbor

ZATVARANJE VRTIĆA KONO Oglasili se roditelji: ‘Dovedeni smo pred gotov čin’

vrtic kono 2023

Vijest kako se zatvara Dječji vrtić Kono, iznenadila je brojne, a pogotovo roditelje čija djeca idu u ovu odgojno-obrazovnu ustanovu. Upravo su roditelji u utorak poslali dopis u kojem komentiraju navedenu situaciju.

Prenosimo ga u cijelosti.

‘Na roditeljskom sastanku DV Kono 13.9.2023. neugodno smo iznenađeni viješću da se zbog imovinskopravnih odnosa zgrada vrtića zatvara te se dvije vrtićke skupine sele u prostor DOC-a.

Roditelji su dovedeni pred gotov čin, bez opcije alternativnog prostora na nekom bližem području ili prebacivanja u druge vrtićke skupine.

Prostor DOC-a nije ni najmanje blizu prijašnje lokacije. Od svibnja do kraja listopada, kao i za svakog kišnog dana, neovisno o godišnjem dobu, svjedoci smo velikim prometnim gužvama i potpunom čepu u prometu pa možemo samo zamišljati koliko vremena će trebati roditeljima da odvedu dijete i odu na posao. Neki od roditelja imaju mlađe dijete u jaslicama Kono, neki nemaju automobil, a uz sve to imaju dijete s teškoćama? Riječ je o (samo) dvije vrtićke skupine, ali to je skoro 40 djece i obitelji.

Roditeljima je zaista iznimno važno da i ovaj dio grada ima vrtić. Većina djece koja pohađa ovaj vrtić zaista živi na ovom području, njihova braća i sestre su tu u jaslicama i u školi, njihovi bake i djedovi žive u okruženju.

Također, zabrinuti smo i zbog mogućnosti da se u novi prostor u DOC-u neće moći ući odmah po isteku najma na Konalu jer će osim opsežnih građevinskih radova biti potrebno potpuno urediti prostor, što obuhvaća postavljanje kompletnog namještaja, zatim tehnički prijem i ishođenje uporabne dozvole, i ne možemo dovoljno naglasiti kako ni u kom slučaju ne želimo da se djeca privremeno dijele po drugim vrtićkim skupinama ili da se opet, na prepad, donose svakojaka ishitrena rješenja.

Zatim, ne samo da je riječ o privremenoj promjeni lokacije nego se niti ne planira vratiti vrtić na ovo područje. Vrtić Ciciban i vrtić Gruž su godinama već preopterećeni, a ovim nazovimo rješenjem, otvara se još jedan lapadski vrtić. Pitamo se koji je plan za ovaj dio grada koji već ima sve manje djece i mladih?

Stav i briga roditelja, nakon neuspješne komunikacije tijekom roditeljskog sastanka, izneseni su u dopisu poslanom 18.9.2023. gradskom kotaru Pile-Kono, ravnateljici vrtića, Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo te predsjedniku Upravnog vijeća vrtića. Nitko od navedenih još uvijek se nije oglasio ni da je mail zaprimio, niti sa ikakvim komentarom.

S poštovanjem,

Roditelji djece vrtića Kono’

Pročitajte još

Promotivni video o Dubrovniku prikazuje se u američkim zračnim lukama

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

MJERA GRADA Uručeni prvi ugovori za nepovratna sredstva za kupnju prve nekretnine

Dulist