Zanimljivosti

Zašto ne?

Zašto ne?

Što građani misle o ulasku Hrvatske u Europsku uniju? Jesmo li dovoljno informirani da bismo 22. siječnja na referendumu donijeli pravu odluku? Saznajte mišljenje stručnjaka za odnose s javnošću Krešimira Macana.

– Ljudi se ne opterećuju s puno detalja, jer se njima neće puno toga ni promjeniti, osim što neće trebati čekati u redu na granici, moći će studirati i raditi gdje žele. Sve su značajne politike kao jedan od ciljeva postavile ulazak u Europsku uniju, oni koji su bili protiv nisu ostvarili značajniji uspijeh na proteklim izborima. Ova kampanja ima namjeru podsjetiti građane na referendum i kako bi im se reklo da izađu na referendum, jer je bitno izaći na biralište. U podjednakoj mjeri će izaći i oni za i oni protiv ulaska i dobit ćemo očekivani rezultat. Kad se 1991. godine govorilo kako je bivša država, pa Hrvatska trebala ući u Europsku uniju, onda smo svi u to gledali kao najveću stvar. Nakon toliko godina Hrvatska je u najboljem položaju u regiji, a to znam iz osobnog iskustva. Vrlo smo blizu standarda većine europskih država, premda nam se uvijek čini da nije tako jer nikad nisi zadovoljan s postojećim i jer uvijek može biti bolje. Daleko smo napredovali u odnosu na većinu drugih država bivše države, pa čak smo i sa Slovencima tu negdje – ističe Macan.

PO MNOGO TOGA SMO VEĆ U EU

– Više nego zasluženo ulazimo u Europsku uniju, i u puno boljem stanju nego svojedobno Rumunjska i Bugarska. Osobno ne vidim dobar argument zašto ne ući u Europsku uniju. Druga stvar bi bila da ulaskom u EU preuzimamo i euro, onda bi možda i postojala neka rasprava. Ovako, već dugo živimo s kreditima u eurima i svatko tko radi eura bude glasao protiv neće mu kredit biti lakši. Po mnogo toga smo već u Europskoj uniji i referendum načelno neće puno toga promijenit. Postat ćemo dio velike europske obitelji, a ta će se obitelj sigurno znati nositi sa svim poteškoćama koje se događaju jednako i SAD-u. Euroskeptici će morati uložiti puno više napora da odgovore zašto ne pristupiti Europskoj uniji, jer se politizira na vrlo niskoj razini. Kad bi me netko pitao zašto sam za Europsku uniju, odgovorio bih mu: Zašto ne? – mišljenje je Krešimira Macana.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist