Aktualno

ZARAŽENI OD OSPICA STABILNO Nije isključena mogućnost širenja bolesti

ZARAŽENI OD OSPICA STABILNO Nije isključena mogućnost širenja bolesti

Tridesettrogodišnji Stonjanin zaražen ospicama u dobrom je stanju i do kraja tjedna bi trebao biti pušten na kućnu njegu. Ipak, ne može se isključiti mogućnost da je nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti. Rečeno je to na izvanrednoj konferenciji za medije u Općoj bolnici Dubrovnik, na dan kad je potvrđena sumnja da je zaista riječ o virusu ospica.

Tko je sve bio u kontaktu?
-Djelatnici Zavoda već u petak su izašli na teren i obradili sve osobe za koje su uspjeli saznati da su bile u kontaktu sa zaraženim. Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima Objedinjenog hitnog prijema, ali i pacijentima koji su u jednom trenutku bili u njegovoj blizini pri obradi na OHP. Oni još nisu mogli razviti ospice, ali smo radili serološke pretrage – izjavio je ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić.
-Muškarac je u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini – istaknuo je dr. Lakić te pozvao obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome, ali i da nastave pojačano cijepiti.

Roditelji, provjerite cijepne statuse
Pozvao je roditelje da provjere cijepne statuse svoje djece, a roditelji djece koja nisu cijepljena cjepivom Priorix neka se odmah jave pedijatru i školskom liječniku te se odmah dogovore za cijepljenje. Cjepiva ima dovoljno, a naručene su dodatne doze.
-Oni koji su cijepljeni nisu 100 posto zaštićeni, a oni koji su dvaput cijepljeni su više od 99 posto zaštićeni. Preboljeli su zaštićeni – izjavio je dr. Lakić.
-Bolnica je za slučaj epidemije ekipirana te je osiguran prostor za izolaciju i određen raspored – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić, dok je voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik dr. Stijepo Đuričić objasnio kliničku sliku ospica.

Specifična klinička slika
-Ospice imaju karakterističnu kliničku sliku, nesvojstvenu svim drugim bolestima. Prvi dio bolesti, četverodnevni kataralni stadij u kojem oboljeli ima simptome akutne respiratorne infekcije, dakle kašalj, kihanje i konjunktivitis. Nakon četiri dana razvija osip čija je distribucija specifična: od čela iza uha pa po licu i vratu preko trupa do ekstremiteta. Treći dan po osipu smatra se da oboljeli više nije zarazan za okolinu. U tih sedam dana je razdoblje kad bolesnik može kapljičnim putem zaraziti ljude oko sebe. Inkubacija virusa je od 10 do 12 dana – opisao je tijek bolesti Đuričić. Đuričić je naveo kako su komplikacije kod ospica najčešće sekundarne bakterijske infekcije, od laringitisa do upale pluća i encefalitisa.

Postotak diktira mogućnost epidemije
Istaknuto je kako su nizak postotak procijepljenosti te epidemija ospica u susjedstvu, koja traje od listopada 2017., dva čimbenika zbog kojih ovaj slučaj zaslužuje veću pozornost nego neki raniji.
-Sad imamo spoznaju o prosjeku procijepljenosti u dvije najjužnije hrvatske županije. Sam postotak diktira može li doći do epidemije ili sporadičnih bolesnika. Treba dovršiti procijepljenost te spriječiti epidemijske razmjere kojih zasad nema – rečeno je tom prilikom.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist